Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abba invalt i rockens hall of fame

Nu tillhör Abba även formellt de allra största. Den svenska supergruppen har valts in i rockmusikens hall of fame i USA.

De blir första svenska artister att tas in i rockens finrum.

Nyheten kommer som en överraskning för medlemmarna, även om det varit på gång ett tag.

Abba har tidigare funnits med bland de nominerade.

Jag trodde inte riktigt det här skulle hända, för vi var ett popband, inte ett rockband, säger Benny Andersson till tidskriften Rolling Stone. Men som en utlänning från Nordpolen känns det här riktigt bra.

En av fem

Abba tar plats i rockmusikens finrum som ett av fem nya namn. Andra nykomlingar blir The Stooges, Genesis, The Hollies och Jimmy Cliff.

Rockmusikens hall of fame, som ligger i Cleveland, grundades 1986. För att komma in där måste det ha gått 25 år sedan artisten i fråga släppte sitt debutalbum. Abba blir första svenska artister som väljs in.

Det är musikjournalister och branschfolk som röstar in välförtjänta artister, låtskrivare och andra i branschen.

99 procent nej

Det hör till att de som släpps in uppträder vid invigningsceremonin, men Benny Andersson säger till Rolling Stone att det nog är tveksamt i Abbas fall. Gruppen har inte uppträtt sedan de gick skilda väger för drygt 26 år sedan.

Det blir svårt eftersom Agnetha inte flyger, säger Benny Andersson till Rolling Stone. De som gillar Abba för vad vi åstadkom ska nog vara glada för att vi inte spelar. Det är 99 procents chans att vi inte gör det.

Invigningsceremonin äger rum i New York den 15 mars.

Abba har alltid tackat nej till att alla återföreningsplaner och i stället har Björn Ulvaeus och Benny Andersson framförallt satsat på sina musikalprojekt.

Sen hyllning

Det är en senkommen hyllning till Abba från det land i världen där Abba hade svårast att slå igenom.

På grund av familjesituationen ville inte Abborna turnera så ofta i Nordamerika och det blev bara en etta på den amerikanska singellistan, "Dancing queen", 1977.

På senare år har Abba fått en helt annan ställning i USA, framförallt efter musikalen "Mamma mia" och filmen med Meryl Streep i huvudrollen, som kom i fjol.

TT Spektra har sökt Benny Andersson och Björn Ulvaeus för en kommentar.

Rickfors

Lite i skymundan kan nu även Mikael Rickfors ta plats i hall of fame. Den svenske rockstjärnan var medlem i legendariska The Hollies under några år i början av 70-talet, men rent formellt brukar endast originalmedlemmarna och tongivande ersättare räknas när grupper tas in i rockmuseets rullor.

Det är ännu oklart hur rockens hall of fame räknar i det här fallet.