Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

900 barn ställer ut på konsthallen – och nu väntar barnkulturveckan i Härnösand

Det är vildsinta masker, jättespindlar och finstämda blyertsteckningar. Det är färgsprakande pastischer och rosa berg. Och både van Gogh och en fruktig Arcimboldo finns med på ett hörn när 900 barn visar sina alster på Härnösands konsthall.

Konstnären Emil Österholm, som själv nyligen ställt ut på konsthallen, sammanfattade utställningen på ett tänkvärt sätt vid fredagens invigning.

– Att vara barn är en färdighet man glömmer bort som vuxen. Lusten och glädjen är något som barn ar en närmare relation till än vuxna, sade han i sitt anförande under fredagens vernissage.

Och visst genljuder hela utställningen av både glädje och lust. Aldrig har väl van Goghs solrosor tolkats på så många olika sätt, och Giuseppe Arcimboldo ler säkerligen i sin himmel vid åsynen av de fruktiga och grönskande collage som bildar frejdiga porträtt – en konst han drev till fulländning under ett yrkesliv som målare.

750 barn från Härnösands skolor har arbetat med att framställa verk till utställningen. Här visas också en installation som sammanlagt 150 elever arbetat fram i en serie workshops ledda av Emil Österholm. Det är en stor lerskulptur, flankerad av en mängd små explosiva skapelser, inspirerad av verket Evolution som fyller 25 år i år.

– Det är väldigt roligt, barn är så omedelbara. De saknar den vuxna tanken att det måste "bli något", konstaterar Emil Österholm.

– Många olika åldrar har medverkat, vilket blir som en evolution i konstverket; det syns tydligt i de olika skikten. Även SFI-elever har varit med och skapat; det är olika tankar, olika åldrar, olika tekniker som speglas.

Vid invigningen medverkade bland annat elever från Härnösands musik- och kulturskola samt Hibo Abdullahi, som kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Somalia för 16 år sedan men numera är en av Miljöpartiets representanter i kommunfullmäktige.

– Barn är som blommor, de behöver kärlek och omtanke för att växa, det räcker inte med mat och husrum, sade hon bland annat i sitt tal.

– Ni barn är så duktiga på att ta hand om varandra, ni är en förebild för oss vuxna. Även om ni inte förstår varandras språk kan ni leka med varandra. Vi borde lära av er.

Nu väntar barnkulturveckan, den 29/2 till 4/3. Det blir ett späckat program med dans, konst, musik och film; nytt för i år är att Technichus deltar med workshops om gener, dna och geologi. Det blir också familjekonsert på teatern musik och dans med Gerestaskolans musikgrupp, allsång,prova-på-koreografi och skolbio.

Det blir också interaktiv Shakespeare på Sambiblioteket, konstskapande i Y-salongen på Murberget – och mycket mer.

Utställningen på konsthallen visas till den 12 mars.

Läs också: Den odemokratiska staden - om urban diktatur och byn som fostrade en statsminister

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida