Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

9 av 10 orkar inte överklaga avslag på sjukpenningen

Att länsrätterna ger så olika utslag vid överklaganden av sjukpenningen, som vi skrev om på torsdagen, beror inte främst på att de dömer på olika sätt. Det hänger snarare samman med att försäkringsläkarna har så olika bedömningskriterier.

Det anser Gertie Gladnikoff i Härnösand, som är länsordförande i Riksföreningen för ME-patienter.

– Skillnaderna beror helt enkelt på att det gjorts korrigeringar av de mycket olikartade bedömningarna hos Försäkringskassorna i skilda delar av landet.

Att länsrätten i Västerbotten beslutar om så många ändringar beror på att länet enligt hennes bedömning är ett "värstinglän".

– Försäkringskassans egen undersökning visar att det är sju gånger vanligare att få avslag i Västerbotten än i Halland. Västernorrland ligger ungefär i mitten.

Hon oroar sig också för siffror i undersökningen som visar att mycket få av de som drabbas av avslag på sjukpenningen orkar gå vidare med en överklagan. Bara 8 av 100 som för avslag försöker få sin sak rättsligt prövad. Ändå är det bara ungefär hälften som klarar av att gå tillbaka till arbete.

En undersökning av 115 fall med avslag från Försäkringskassan i länet som Handikappföreningarnas samorganisation, HSO, gjort visade att möjligheten att få sjukpenning hänger mycket samman med vilka försäkringsläkare man får.

Bland de undersökta fallen stod en läkare för 51 procent av avslagen och i dennes eget område, där tre försäkringsläkare verkar, stod läkaren för 92 procent av alla avslag.

– Olika försäkringsläkare gör olika bedömningar av samma fall. Vissa försäkringsläkare har hittat på helt egna kriterier, som strider mot socialstyrelsens och Försäkringskassans regler. Ändå fortsätter försäkringskassan att anlita sådana försäkringsläkare.

Dessutom har studien av de 115 personer som fick avslag i länet visat att arbetslösa, boende i vissa regioner och lågutbildade löper störst risk att bli utan sjukpenning.