Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

85 år gammal ångbåt på besök – se den segla längs Ångermanälven: "Den enda i norden"

Då var den bogserbåt som sedan såldes till museum. I dag är den nordens enda ångbåt i sitt slag. Christer Strandell räddade den 85 år gamla S/S Stockvik från skroten och i dagarna var de på besök på Ångermanälven.

Jungfruturen på svenskt vatten gick av stapeln förra året då koleldade S/S Stockvik och dess besättning seglade från hemmahamnen i Hälsingland till Stockholm. Tidigare i år gick färden norrut mot Sundsvall och nu i veckan stod Ångermanland och Sandö som destination.

– Det är en klassiker att fota gamla båtar vid Sandöbron. Jag har flera fotografier med lastfartyg under bron så nu ville jag lägga till ännu ett foto i samlingen, säger båtens ägare Christer Strandell.

Den 85-åriga båten som till vardags huserar i Stocka hamn utanför Hudiksvall anlände till Härnösand i måndags för att justera kompassen. Därefter gick färden vidare mot Sandö under tisdagen.

– Det här är tekniska provturer för att i praktiken se hur långt vi har kommit och vad som återstår att justera, säger Christer Strandell.

De senaste 18 åren har Christer Strandell renoverat båten som är byggd 1931 i Danmark och användes som bogserbåt och isbrytare i både Danmark och England. 1969 såldes den till ett museum och drygt 30 år senare upptäckte Christer Strandell båten.

– Jag fick veta att den var till salu och jag ringde och frågade om den men det fanns inga certifikat. När vi kom dit var däcket helt ruttet så vi fick lägga plywood för att inte kliva igenom, säger han och fortsätter:

– Men jag insåg att den skulle bli skrot och det var ren förälskelse när jag såg den och då går ju vettet ur, säger han.

Färden från England tog tid och det krävdes stora justeringar innan de anlände till Sverige. Christer Strandell har förhoppningar om att i framtiden kunna använda den som bogserbåt och för passagerarturer.

Flera ångermanlänningar reagerade när den unika båten skymtades på vattnet.

– Det är ju lite kul att de är ända här uppe. Jag hörde den på långa vägar. Jag filmade när den åkte iväg igen så nu ska jag lägga upp den på byns Facebook-sida så att fler får ta del av det här, säger Ingalill Nilsson som bor i Lunde strax intill Sandöbron.

Läs också: Härnösands kommun köper båttvätt

Christer Strandell bekräftar att båten skapat uppmärksamhet bland allmänheten.

– Var vi än har kommit har det varit en otrolig respons. När vi låg i Härnösand var det massor med folk som kom och ville titta. Båten ser ju lite ut som en serieteckning och det är väl det som folk gillar antar jag, säger han.

Läs också: Så ska den bli Norrlands finaste skärgård

Under onsdagen lämnade båten Ångermanland för fortsatt färd tillbaka till Hälsingland.

– Det är fantastiska vyer kring Höga Kusten med de höga bergen och spegelblankt vatten. Det är jättefint. Vi kommer nog att komma tillbaka, säger Christer Strandell.