Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

80 år efter Ådalsskotten

Många slöt upp för att högtidlighålla åttioårsminnet av skotten i Ådalen. Trots regn och kylslaget väder kom det flera hundra till Lunde.

I lördags var det tal av både Metalls Stefan Löfvén och Vänsterpartiets Lars Ohly.

– Otroligt positivt att så många unga var med idag, tyckte Thomas Näsholm, ordförande i Kramfors Arbetarekommun.

I spetsen av demonstrationståget förde man en kopia av banderollen från 1931, För Marmaarbetarnas seger. Efter ett kort välkomstanförande av Thomas Näsholm, tog Stefan Löfvén vid. Han är själv uppvuxen i Ådalen, och berättade om hur minnet av dessa händelser har påverkar hans politiska och fackliga bana. Löfvén påpekade att arbetare alltid har mött motstånd då de krävt sin rätt, även om lyckligtvis var bara denna enda gång som de bemöttes med kulor.

Han anknöt till dagens situation och ansåg at också idag går samhället mot större orättvisor och att även nu finns det starka krafter som vill försämra de arbetandes villkor. Han påminde dessutom att det i flera länder används våld mot fackliga aktivister.

Också Lars Ohly gjorde kopplingar mellan tragedin i Ådalen och dagens situation. Han kritiserade skarpt avskaffandet av den allmänna värnplikten – de som sköt 1931 var stamanställda, inte värnpliktiga, som misstroddes av militärledningen. Han var också kritisk till att militär åter kan användas i fredstid, något som förbjöds som ett resultat av händelserna i Ådalen 31.

Konflikträtten är hotad och militär kan nu i Sverige faktiskt användas i inrikeskonflikt igen så därför är det viktigt att titta framåt men aldrig glömma, sa Lars Ohly.

Senare blev det kransnedläggning på de stupades grav på Gudmundrå kyrkogård.