Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

75 miljoner till lantbrukarna – äntligen betalas det försenade stödet ut

En uppdatering av jordbruksverkets IT-system har gjort att landets jordbrukare fått vänta länge på sitt kompensationsstöd.
Nu meddelas att de 75,4 miljoner kronorna äntligen ska nå Västernorrlands bönder, som en delutbetalning.

Kompensationsstödet är till för att kompensera jordbruket i områden som har sämre förutsättningar att odla och betalas ut av jordbruksverket.

Men det har dröjt ordentligt. Först skulle det komma under 2015, sedan skulle det komma i januari – nu kommer det först i mars. Men bara 85 procent av pengarna.

– Det kan jämföras med att en anställd skulle få vänta på sin lön i flera månader. Nu kan bönder tvingas skuldsätta sig än mer och låna hos bankerna med stödet som säkerhet. Vilken annan företagare måste vänta på intäkterna på detta vis? sa Gunilla Kjellsson, ordförande för LRF i Västernorrland, i ett pressmeddelande tidigare i år.

Det har förstås varit förödande för många bönder, men i vecka tio kommer äntligen de första 85 procenten till majoriteten av de 1309 berörda jordbrukarna i Västernorrland. För de som inte får det kommer utbetalningen ske veckovis.

Enligt Länsstyrelsen är det 75,4 miljoner som nu ska betalas ut.

Läs också: Mjölkbonden Charlie om helvetestiden: "Jobbat 15-20 timmar om dagen"