Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

725 miljoner till Övik Energi

Fullmäktige beslutade om ett villkorat aktieägartillskott om 725 miljoner kronor till Övik Energi.

Detta efter en lång och intensiv debatt.

Annons

Krisen för Övik Energi fortsätter rulla på. På måndagkvällen beslutade kommunfullmäktige om ett villkorat aktieägartillskott på 725 miljoner kronor till energibolaget. Det innebär att kommunen under året har pumpat in över en miljard kronor i den kommunala bolagskoncernen Rodret.
1 007 000 000 kronor närmare bestämt. Det motsvarar i princip vad det kostar att driva alla skolor och betala över 1 300 lärarlöner i kommunen under året.
Den socialdemokratiska majoriteten var pådrivande i det ställningstagande som blev. Oppositionen, företrädesvis den borgerliga alliansen med stöd från MP, ville istället initiera en försäljning av hela eller delar av Övik Energi. Men det motsatte sig S tillsvidare.
– Som läget ser ut nu saknas förutsättningar att sälja. Jag tror det är jättesvårt inleda en säljprocess samtidigt som bolaget ska effektivisera. Ge styrelse och ledning arbetsro, säger Glenn Nordlund (S), kommunalråd.
Försäljning eller ej var i huvudsak frågan som debatten kretsade kring, men även om ekonomiska risker förenat med ägandet.
– Visst kan engagemanget i energibolaget innebära att vi på sikt kan skära guld med täljkniv, men det kan också leda till enorma förluster om vi exempelvis tappar vår stora kund Domsjö Fabriker. Och vi ska inte agera riskkapitalister med skattemedel, säger Lars Näslund (M).
Beslutet om 725 miljoner till energibolaget leder även till ett antal konsekvenser. Kommunens skuldbörda ökar och soliditeten beräknas minska med en halv procentenhet. Dessutom får kommunen en minskad ränteintäkt i storleksordningen mellan 20 och 24 miljoner kronor.
– Det tycks som att S inte vill tala om effekterna och istället försöker trycka på att kommunkoncernens skuldbörda och soliditet förblir oförändrad. Det är märkligt och faktum är att kärnverksamheten drabbas, säger Birgitta Sedin (KD).
Kommunalråd Elvy Söderström (S) valde å sin sida att hellre tala om framtiden för energibolaget. Hon klädde sina ord i ett målande bildspråk för att understryka sina argument.
– Bakom orosmolnen finns en blå himmel. Blommor doftar alltid starkast efter ovädret. Självklart ska vi vara ödmjuka inför situationen. Men jag är övertygad om att det är lönsamt, klokt och rätt att äga ett energibolag, säger Söderström.
Under debatten fick kommunalrådet stå emot en flodvåg av kritik från oppositionen.
– Visst ser även jag att det skett fel under resans gång. Det har jag uttryckt vid flera tillfällen. Samtidigt är det bra att ta jämförelsen med SAS. Där har ledningen tagit ansvar och ställt krav. Det är vad vi också har gjort, vi har vågat fatta tuffa beslut och ställt krav på Övik Energi, säger Elvy Söderström.