Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

700 demonstranter gripna i Köpenhamn

Vid 19-tiden hade totalt cirka 700 personer gripits i samband med demonstrationen i Köpenhamn, uppgav personal vid Köpenhamnspolisens mediecenter för TT.

Flertalet har gripits på Amagerbrogade och sidogatorna runt omkring. Därutöver har gripanden gjorts vid Christiania.

Fyra bilar har satts i brand och rutor har krossats. Ingen människa ska ha kommit till allvarlig skada, men en polis har fått en sten på sig och en 43-årig svensk demonstrant skadades av en fyrverkeripjäs han själv antänt, uppger polisen.

Uppemot 400 personer greps och fick sitta på den kalla vägbanan på Amagerbrogade i väntan på bortforsling med buss.

Helga Mathiassen blev först gripen, men fick sedan gå. Det fick däremot inte hennes vänner. Hon ställer sig helt oförstående till polisens gripanden, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau:

Vi har frågat olika poliser varför vi greps, men vi har inte fått något svar, säger hon.

Gripandena gjordes enligt polisen i förebyggande syfte.

De hade kastat sten, maskerat sig och krossat rutor, uppger vice polisinspektör Rasmus Bernt Skovsgaard för TT.

Polisen har ingen uppgift om hur många som deltagit i den stora demonstrationen. Inledningsvis uppgavs siffran 30 000.

Det är riktigt att vi vid en tidpunkt uppskattade antalet till 30 000. Men sedan anslöt fler och vi slutade att räkna, säger Skovsgaard.

TT:s utsända beskrev tidigare under eftermiddagen stämningen längst fram i demonstrationståget som glad och festlig. Tidigt på lördagskvällen var merparten av demonstranterna samlade utanför Bella Center, där FN:s klimatmöte hålls, för att lyssna till tal och skandera.

Jag brukar aldrig demonstrera och jag är inte med i någon miljöorganisation, men i debatten om klimatet vill jag visa mitt engagemang, sade en av demonstranterna, Köpenhamnsbon Nikolaj Olsen, som hade med sig sitt lilla barn i sin cykelkorg.

På flera ställen runt om i Köpenhamn visiterade polisen utvalda personer på väg mot den stora klimatdemonstrationen. En man som bar på en väska med så kallade krysantemumbomber har gripits av polisen i Köpenhamn. Mannen greps på Axeltorv strax efter klockan 12, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Även vid Christiansborgs Slotsplads där demonstranterna samlas genomförs visiteringar, rapporterar TT:s utsända.

En reporter och en fotograf från norska Dagbladet hörde till dem som stoppades. Polisen tog gasmasker och hjälmar ifrån dem.

Det är sinnessjukt och det medför en extra risk för oss i vårt arbete, sade reportern Torbjörn Grönning till nyhetsbyrån Ritzau.

Samtliga de 75 personer som greps i samband med fredagens demonstration har släppts, men några av dem har utvisats från Danmark.