Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

62 döda i explosioner i Bagdad

Bagdad skakades på tisdagen av flera kraftiga explosioner som skapade stora rökmoln över staden. 62 personer har nu bekräftats döda och 105 personer skadats, uppger Reuters.

Enligt BBC inträffade minst fyra explosioner vid olika offentliga byggnader runt om i staden. Dessutom ska en polispatrull i stadsdelen al-Dura har angripits. En talesman för inrikesdepartementet informerade i sin tur AFP om minst tre bilbomber samt en självmordsattack. Explosionerna inträffade inom ett par minuter vid halv elva-tiden på förmiddagen, lokal tid. Smällarna följdes av ljud från skottlossning och sirener.

Bombdåden inträffade sedan statistik nyligen visat att färre irakier dött av våldsamheter under november än under någon annan månad sedan den USA-ledda invasionen 2003. Enligt landets hälsodepartement dödades 88 civila i våldsdåd under november - första gången sedan 2003 som månadssiffran understeg 100.

De civila dödssiffrorna i Irak har gradvis sjunkit i takt med att de interna våldshandlingarna avtagit alltmer mellan landets förr dominerande sunnimuslimer och den shiamuslimska majoriteten.

Upprorsmän, som medlemmar av terrornätverket al-Qaida och anhängare till exdiktatorn Saddam Husseins nu förbjudna Baathparti, är ändå fortfarande kapabla att slå till med förödande resultat. Två självmordsbilbomber den 19 augusti dödade 95 människor utanför utrikes- och finansdepartementen i Bagdad. Den 25 oktober följde två snarlika självmordsbombningar i den irakiska huvudstaden. De dödade 155 människor - de blodigaste terrorattackerna i Irak på två år.

Så sent som i går dödades sju skolelever i ett bombdåd mot en pojkskola i den shiamuslimska stadsdelen Sadrstaden i Bagdad.