Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

61 gripna i Köpenhamn

Hittills har 61 personer gripits i samband med demonstrationen i Köpenhamn, uppger en talesman vid Köpenhamnspolisens mediecenter för TT.

Flertalet är misstänkta för överträdelse av polislagen.

Klimataktivisterna började samlas vid tiotiden på fredagen och fyra timmar senare höll cirka hundra av dem fortfarande igång.

Antalet demonstranter utanför konferensbyggnaden Forum ökade till ett par hundra, sedan olika grupper strålat samman från skilda håll. De stannade ett tjugotal meter från entrén, där kravallutrustad polis stod på rad.

Aktivisterna vände om och drog sig bort från platsen, in mot centrum igen. Stämningen blev mer upphetsad när fler poliser tog upp jakten på demonstranterna.

Demonstranterna lovordade dock polisen, som inte varit brutal eller ens särskilt aggressiv. I några fall har demonstranter blivit knuffade, men mest har det handlat om verbala konfrontationer enligt Köpenhamnskvinnan Iben Nilsson.

Jag är nöjd med aktionen så här långt. Stämningen har varit lite avvaktande. Vi har gjort en massa oljud och lyckats störa trafiken lite. Trots att polisen inte ville låta oss komma till Forum har vi lyckats med det. I allt ser jag det som en framgång, säger hon till TT.