Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 miljarder är borta

/
  • Vid rånet mot värdedepån i Västberga 2009 kom rånarna över uppskattningsvis 39 miljoner kronor. Sedlar som måste omsättas i handeln under de närmaste åren, för att inte bli värdelösa.

I Sverige finns 96 miljarder kronor i sedlar och mynt.
60 miljarder av dem är försvunna.
Nu startar jakten på dem.
– Det är nog en och annan bankrånare som just nu funderar på hur man ska lyckas byta in sina gamla stulna sedlar, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Annons

Den gångna veckan fick alla svenska hushåll hem en grön broschyr med texten "Kolla pengarna". En början på det stora sedel- och myntutbytet som startar vid årsskiftet.

Men också en jakt på 60 miljarder kronor.

Pengar som polisen och skatteverket tror finns hos de kriminella nätverken – och som aldrig passerar det vanliga ekonomiska systemet i samhället.

– 60 procent av alla mynt och sedlar som finns är bortom vår radar. En stor del av den summan finns hos den grova organiserade brottsligheten.

Det säger Per Geijer.

– Det ger så klart lite magont att vi inte vet var de är. Många människor har säkert sedlar undanstoppade helt legitimt, i någon bortglömd kavaj eller handväska, men de stora summorna finns i den svarta ekonomin.

Per Geijer ansvarar för säkerheten när det gäller handelns del i det stora mynt- och sedelbytet. Därför ser han med viss bävan fram emot årsskiftet, när de gamla 50-lapparna och 1000-lapparna utan folieband blir ogiltiga.

– Just 1000-lapparna är intressanta. Det finns 10 miljarder kronor i 1000-lappar kvar ute i samhället. Ändå är känslan bland de flesta att det inte finns några 1000-lappar. Det är uppenbart så att de flesta av dem aldrig når handeln, bankerna och konsumenterna. De finns i ett parallellt kretslopp, säger Geijer.

Totalt finns ungefär 96 miljarder kronor i svenska sedlar och mynt. Alla de ska bytas ut mot nya under de närmaste fyra åren.

– Bytet är ett sätt att tvåla till den svarta ekonomin. Alla pengarna som aldrig redovisas någonstans måste nu komma upp till ytan. Och det är inte helt lätt för den som sitter på större summor stulna pengar att komma och växla in dem, säger Per Geijer.

På bankerna måste alla som vill sätta in belopp större än 10 000 kronor redovisa var pengarna kommer i från. Hos handeln är den gränsen 15 000 euro, närmare 130 000 kronor.

– Ett sätt för de kriminella att byta ut de gamla sedlarna är att köpa till exempel dyrbara klockor den 31 december med de gamla sedlarna och sen utnyttja öppet köp den 2 januari, och på det sättet få tillbaka nya sedlar. Det måste vi sätta stopp för. Vi måste fråga oss om vi ska erbjuda öppet köp, vilket inte är något lagstadgat, säger Per Geijer.

Ett annat problem blir hanteringen av alla sedlar på riksbankens enda värdedepå i Stockholm.

– Västbergarånet, och rånen där Liam Norberg var inblandad, i all ära, men ska man stå för århundradets brott ska man slå till under de här åren när alla sedlar hamnar på ett och samma ställe för att bytas ut.

 

■ Fakta: Sedlarna som byts ut

Den 1 januari 2014 blir gamla 50- och 1000-kronorssedlar, som saknar folieband, ogiltiga.

De är de första sedlar som byts ut. Fram till 2017 ska alla andra sedlar bytas mot nya, mindre sedlar.

De nya sedlarna kommer alla att ha samma höjd, men olika bredd. Även mynten byts, de enda som blir kvar är guldtiorna.

Mer läsning

Annons