Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

580 mil för en fotbollsmatch

Var gör du om du har biljett till ett Manchester-derby och flygen ställs in?
Tar bilen.
En kvartett City-supportrar från Örnsköldsvik satt tre dygn i en bil för att se en fotbollsmatch.

– Egentligen är man ju vansinnig, säger Pär Eriksson och skrattar.

Han säger det halvt på allvar, halvt på skämt. Frågan är hur många som skulle kunna tänka sig att göra en resa lik den Pär, Andreas Fahlgren, Mattias Viberg och Marcus Norgren kom hem från i går.

Förvisso var tanken att de skulle flyga till England, men en viss vulkan på Island ställde till det.

– På onsdag kväll satt vi tillsammans och planerade lite inför resan, samtidigt som vi såg Tottenham–Arsenal på tv. När jag kom hem efter matchen hörde jag att de stängde luftrummet i Norge, men man tänkte inte mer på det då, berättar Mattias Viberg.

– Det var först på torsdagen vi började reagera, säger Andreas Fahlgren. När de stängde luftrummet i Storbritannien insåg vi att vi var tvungna att tänka om och vi satt och pusslade hela dagen. Vid 16-tiden insåg vi att det var kört – det enda alternativ som fanns kvar var bilen.

Fahlgren är ordförande i Manchester Citys svenska fanclub, och Mattias Viberg sitter i styrelsen. Resan till derbyt i lördags var en gemensam sak i föreningen, och på väg söderut plockades fler hugade supportrar upp i Stockholm, Jönköping och Landskrona.

Till slut var två bilar fyllda med svenska City-supportrar på väg mot derbyt på City of Manchester Stadium. Resan gick via Danmark söderut genom Europa till Calais, där ett tåg tog supportrarna under Engelska kanalen.

Det fanns en GPS i en av bilarna. Den var till hjälp många gånger, men eftersom den innehöll relativt gamla kartor var det en del rutter som inte stämde i verkligheten.

– Det blev flera fadäser, bland annat i Bergen där det plötsligt tog stopp i ett bostadsområde, berättar Andreas Fahlgren.

Fram kom de i alla fall. Sju på lördagsmorgonen nådde bilarna Manchester, efter två nätter och en dag på vägarna.

Resan tog sammanlagt 72 timmar tur och retur.

Fotbollsmatchen varade i 93 minuter – och slutade 0–1 sedan Manchester Uniteds Paul Scholes avgjort i sista minuten.

– Som City-supporter börjar man bli van vid besvikelser, säger Mattias Viberg med ett snett leende.

Efter matchen var det bara för gänget att sätta sig bakom ratten och köra de 290 milen hem.