Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

58 000 arbetstillstånd efter reform

Annons

Under fyra år med nya regler för arbetskraftsinvandring har drygt 58 000 personer kommit och Thailand, Indien, Kina och Ukraina dominerar.

Arbetsgivarna får sedan den 15 december 2008 själva bestämma vilka de vill anställa från länder utanför EU. Migrationsverket utfärdar sedan arbetstillstånd efter vissa kontroller.

Nu har fyra år gått och siffror som TT tagit del av från verket visar att drygt 58 000 personer fått arbetstillstånd under perioden. Största ursprungsland är Thailand med 18 319 personer, de flesta bärplockare, före Indien med 8 830, de flesta dataspecialister. Trea och fyra ligger Kina och Ukraina.

Systemet har förändrats under de fyra åren. Det senaste är att certifieringssystemet för seriösa arbetsgivare permanentades i oktober. Aktörer med fungerade system för att söka arbetstillstånd kan certifiera sig och i gengäld få rejält kortad handläggningstid, till fem dagar i snitt.

Samtidigt sänktes kravet på att certifierade företag måste anställa minst 50 personer per år till 25 per år.

För att stoppa oskäligt utnyttjande av arbetskraft skärpte verket i januari i år tillämpningen av reglerna och ställde nya krav på företagare i åtta särskilt utsatta branscher.

Mer läsning

Annons