Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

542 miljoner i stöd vid Saabdöd

Regeringen gör nu en extra satsning på 542 miljoner kronor till stöd för jobb och omställning riktade mot Trollhättan och Västra Götalandsregionen, skriver den i ett pressmeddelande. Satsningen handlar om innovation, utbildning och arbetsmarknadsåtgärder, men innebär inga nya pengar utan en omfördelning.

Vi hoppas, även om det är ett litet halmstrå, att det ska gå att lösa Saabfrågan, men jag vill poängtera att det är ett mycket svårt läge, sade näringsminister Maud Olofsson när hon öppnade presskonferensen på näringsdepartementet i dag.

Under dagen har hon haft flera möten, både när det gäller Trollhättan och Gävleborg.

Båda orterna har drabbats av stora varsel och uppsägningar och vi arbetar nu efter en decentraliserad modell där resurserna ska vara nära människorna, sade hon.

Även i dag hörde olika aktörer av sig med förfrågningar om Saab. Bland annat är ett egyptiskt investmentbolag intresserat, enligt Essam El Naggar, folkpartistiskt kommunalråd i Uddevalla. Det berättade han för TV 4 Nyheterna Väst.

De intresserade slussades vidare till Deutsche Bank, som skött hela försäljningsprocessen åt General Motors. Om det främst är lycksökare blir bankens och GM:s sak att avgöra.

Det kom ny info i går om eventuella nya intressenter på Saab men det är sådant som GM ska hantera, sade näringsminister Maud Olofsson.

Samtidigt sitter det holländska företaget Spykers vd Victor Muller i möte med GM, någonstans i Europa, skriver Svd.se.

Enligt sajten innehöll Spykers bud förändringar i ägarstrukturen. De kontroversiella ryska storägarna fanns inte längre med. Att GM sade nej till det förra budet kan ha berott på att GM inte vill släppa känslig teknologi till ryska intressen.