Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

54 miljoner ska delas ut i Kramfors – hit går pengarna

Fler sommarjobb, mer pengar till Barks ungdomsgård, utökad svenska för invandrare.
Det är några av satsningarna Kramfors kommun nu ska göra.
Det framgår när det 54,5 miljoner kronor man fick extra före jul nu ska delas ut.

Regeringen beslutade i slutet av förra året att skjuta till elva miljarder kronor för de extra kostnader flyktingmottagandet innebär. Majoriteten av de pengarna går till kommuner och landsting. Och som vi berättat tidigare blev 54,5 miljoner kronor Kramfors del av potten.

Och nu har kommunledningen beslutat om hur delar av de återstående pengarna ska fördelas i mer detalj. Redan tidigare har BKU och BAS-nämnderna fått ett antal miljoner kronor för sina extrakostnader.

– Vi har bestämt oss för att fördela pengarna till de nämnder vi har. De får mandat att i sin tur fördela pengarna som ska gå till de merkostnader som verksamheten har haft, säger kommunchef Peter Carlstedt i ett uttalande på kommunens hemsida.

Men han påpekar också att extramedlen ska ses som utvecklings - och framtidssatsningar.

– Pengarna ska inte gå in i några ”svarta hål”. Ambitionen ska vara att förbättra för hur vi tar emot de asylsökande. Till att utveckla integrationen och göra det möjligt för dessa människor att stanna i vår kommun.

Så här fördelas extramiljonerna på de olika nämnderna:

* 10 miljoner kronor till Bistånds-, arbetsmarknads och sociala centralnämnden, BAS

* 6 miljoner kronor till Barn-, kultur- och utbildningsnämnden, BKU

* 4 miljoner kronor till kommunstyrelsen

* 5 miljoner kronor till Krambo

– Vi har tagit emot 1500 personer i vår kommun och vår vision och vårt önskemål är att majoriteten av dessa människor ska vilja vara kvar och bosätta sig permanent i Kramfors. Vi vill gärna att de som får permanent uppehållstillstånd ska kunna påbörja sina liv som Kramforsbor, säger Peter Carlstedt.

BAS-mämnden ska bland annat nu kunna öka andelen beredskapsanställda, satsa på SFI, sommarjobb och på Barks ungdomsgård.

Hos BKU-nämnden handlar det om bland annat att stärka bibliotek och kultur, förbättra elevhäsla och studievägledning samt öka stödet till bildningsförbunden.

Kommunstyrelsen ska för sina fyra miljoner stimulera insatser för nyanländas fritid, utveckla hemsidan för information till nyanlända och stärka upp kundtjänsten.

Pengarna Krambo kommer att få ska gå till sådant som bättre webb, kundtjänst och att öka möjligheten till investeringar.

■■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.