Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 kan ha dödats i Sydsudan

Annons

Mellan 400 och 500 människor har dödats under de senaste dagarnas strider mellan rivaliserande armégrupper i Sydsudans huvudstad Juba, enligt Hervé Ladsous, chef för FN:s fredsbevarande insatser.

Kropparna har förts till sjukhus i staden, och där vårdas ytterligare 800 sårade, enligt Ladsous.

Uppgifterna kommer från olika sjukhus i Juba och är inte officiellt bekräftade. Enligt Sydsudans informationsminister har 73 soldater dödats och "ett flertal" civilpersoner.

Kring 15 000-22 000 människor har sökt skydd hos FN i utkanterna av Juba sedan striderna inom armén bröt ut i söndags. President Salva Kiir har kallat det ett "försök till statskupp" och flera personer har gripits. Han anklagar den sparkade vicepresidenten Riek Machar för att ligga bakom, men denne hör inte till de gripna.

Kiir försäkrade redan tidigt att situationen var under kontroll, men uppgifter om pågående strider har fortsatt att strömma in.

Jubabor har vittnat om att de är skräckslagna för att gå utomhus. Andra har passat på att fly till säkrare och lugnare områden när det varit uppehåll i striderna.

Vi är rädda för att gå utomhus. Vi vill gå ut och köpa mat på marknaden, men hur kan du gå dit när det skjuts? Jag stannar hemma med mina barn, sade Jane Kiden till AFP:s reporter.

Franske FN-ambassadören Gérard Araud, just nu ordförande i FN:s säkerhetsråd, varnar enligt BBC för att konflikten kan utvecklas till ett inbördeskrig mellan dinka och nuer, de två största etniska grupperna i Sydsudan.

Men enligt Simon Kun Puoch, en av Sydsudans högsta regeringstjänstemän, har konflikten inget att göra med etnicitet.

Det finns människor som säger att det som har hänt är mellan dinka och nuer. Vi som leder det här landet vill understryka att detta inte är sant.

Han hänvisade till att det både är nuer, dinka, chol och andra bland dem som anslutit sig till Riek Machar, tidigare i år sparkad från vicepresidentposten och nu anklagad för att ha försökt att genomföra en statskupp.

Strider har även brutit ut även utanför Juba, i Bor norr om huvudstaden och i Torit, som ligger österut.

I Bor ska soldater från rivaliserande fraktioner ha attackerat varandra, enligt en tjänsteman. Soldater som är lojala med Riek Machar ska kontrollera åtminstone en armébas där, enligt uppgifter till Reuters.

Det finns en oro nu för att de tidigare miliserna kommer att återuppstå om konflikten sprider sig utanför Juba, till områden som är mycket mer etniskt styrda, säger en diplomat till nyhetsbyrån.

I Bor oroar sig människor för att striderna vid militärbarackerna ska sprida sig till andra delar av staden. 1991 massakrerade här nuersoldater, som är lojala med Machar, hundratals dinka, den etniska grupp som president Kiir tillhör.

Tusen civila ska ha sökt skydd hos FN i staden.

I Juba öppnades flygplatsen på onsdagen. Även Storbritannien tar hem personal från sin ambassad i Juba, men en talesperson för regeringen vill inte uppge hur många personer det handlar om.

Tidigare har USA sagt att all amerikansk personal som inte måste vara på plats ska lämna landet.

Mer läsning

Annons