Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 skadade vid protester i Burma

Annons

Kravallpolis använde i dag tårgas vid protester mot utvidgningen av en koppargruva i norra Burma och minst 50 människor uppges ha skadats. Senare i dag väntas oppositionsledaren Aung San Suu Kyi dit.

23 personer har skadats så illa att de har fått föras till sjukhus, enligt aktivister.

Protesterna vid Monywa-gruvan är det senaste exemplet på hur burmeser testar gränserna för sin nyvunna frihet sedan landets militära styrande lättat på järngreppet. De speglar också den växande motviljan mot kinesiska bolag som expanderat i landet på senare år. Gruvan ägs av Burmas militär tillsammans med ett kinesiskt företag.

Tusentals munkar, bybor och studenter har slagit läger nära gruvan i protest mot att stora markområden konfiskerats för gruvprojektet. Protesterna inleddes för tre månader sedan.

De sköt några behållare som startade bränder i lägret. Vi vet inte vad det var för slags vapen, sade Shin Oattama, en buddhistmunk som hjälpt byborna, i telefon till Reuters. Nu har vi sökt skydd i en by i närheten. Det finns inga ambulanser, inga läkare för att ta hand om de skadade, säger Shin Oattama.

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi tänker fullfölja sina planer på att besöka protestlägret under dagen, sade en talesman för hennes parti NLD.

Mer läsning

Annons