Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

48 fundament snart klara i Sidensjö

Någon mil väster om Sidensjö tar nu en av Sveriges största vindkraftparker form. Grusvägar, betongfundament och två transformatorstationer växer fram på skogshöjderna. Ett 70-tal personer arbetar i området.

Det är milsvid utsikt över skogarna vid en av platserna där ett fundament ska gjutas. Det fladdrar intensivt i rödvita plastband som avgränsar platsen. Det blåser bra, cirka 400 meter över havet, det råder det ingen tvekan om.

– Vi har gjutit 20 fundament och har 28 kvar, säger Kalle Frölander, projektchef för Nordisk Vindkraft.

Sedan juni i fjol arbetar Nordisk Vindkraft med Sidensjö vindpark. På norra området står 18 fundament färdiga, i södra ska det bli 26 fundament och sydöstra området fyra. Sammanlagt blir det 48 vindkraftverk väst och sydväst om Sidensjö.

– Det är ett stort och komplext projekt men vi har lyckats få jättebra entreprenörer och våra markägare är väldigt engagerad. Och vi har en engagerad slutkund – det gör livet enkelt för mig, säger Kalle Frölander.

När projektet står klart, vilket det ska göra i februari 2015, kommer det vara Sveriges näst största vindkraftpark på land. Bara Jädraåsen utanför Gävle är större, än så länge.

– Vi började bygga vägar och fundament i juni i fjol. I höstas började vi med transformatorstationerna och det interna kabelnätet. I slutet av maj kommer turbinleverantören, säger Kalle Frölander och fortsätter:

– Vi har byggt tre mil ny väg och rustat upp tre mil befintlig väg. Allt grus kommer härifrån, dels överskottet från Björnböletunneln och dels internt material.

70 personer jobbar med vindkraftparken och när turbinerna kommer blir det ytterligare 60 personer. De första turbinerna levereras av Siemens den 26 maj och de sätts på plats med stora kranar.

Vindkraftverken blir 160 meter höga och en turbin genererar 3 megawatt. Sammanlagt ska parken generera 144 megawatt. Nordisk Vindkrafts slutkund är det kommunala elbolaget Stadtwerke München i Tyskland. Parkens årliga elproduktion motsvarar 160 000 Münchenhushålls elkonsumtion.

– Men Nordisk Vindkraft står för drift och underhåll i 25 år, säger Kalle Frölander.

Nordisk Vindkraft är ett dotterbolag till engelska RES, så engelska är projektspråket. Allt arbete dokumenteras och övervakas noga.

Själva arbetsplatsen är en labyrint av gedigna grusvägar över ett stort område. Det arbetas på många håll och både stora och mindre fordon kör på vägarna. En väghyvel fixar till en bit av vägen, en borrigg arbetar inför sprängning av en kabelkanal längs vägen från ett fundament.

Gravitationsfundamenten är en motvikt till de starka krafter vinden ger upphov till och Nordisk Vindkraft har en egen konstruktion av dem.

Först schaktas en djup cirkel där man lägger på grus för att sedan lägga på en tunn platta med betong. På den armeras själva konstruktionen. Ett internationellt gäng är på väg att sätta armeringen inför gjutning. Det går åt 90 ton armeringsjärn i varje fundament.

– Vi har jobbat här i tre veckor och ska jobba några till, säger Mario Kuzbezov från Tjeckien och najar armeringen.

De är tio män från Bulgarien, Polen, Tjeckien och Turkiet och jobbar för en tysk underleverantör. De arbetar intensivt i fem-sex veckor innan de återvänder till Tyskland för ledighet i tio dagar.

– Själva gjutningen av ett fundament tar tolv timmar. Det går 25 betongbilar i skytteltrafik och två betongpumpar går hela tiden. Det går åt 600 kubikmeter betong till ett fundament, säger Kalle Frölander.

De gjuts i Klass 1-betong. Fundamenten är åttakantiga och gjutformen kring sockeln av trä lämnas kvar medan gjutformen av stål för den övriga delen lyfts bort. Presenningar ligger över fundamentet medan betongen brinner.

När fundamentet är kontrollerat packar man över jord med en särskild densitet. Bara halsen, med nära 180 bultar där vindkraftverket ska stå, sticker upp.

Nordisk vindkraft anlitar fem huvudentreprenörer i vindkraftprojektet. De i sin tur anlitar underleverantörer. Lokala Stenger & Ibsen Construction ansvarar för själva anläggningsarbetet med vägar och fundament.

ABEKA ansvarar för dragning av det interna kabelnätet. Midroc project management står för de två transformatorstationerna. One Nordic ska bygga högspänningsledningen till Vattenfalls ställverk i Moliden.

Siemens står för vindkraftverken med ställningar i metall och rotorblad i glasfiber, samt turbinerna – de kommer med båt till Köpmanholmen.

Projektet kostar flera miljarder.