Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

435 miljoner kronor för en uigur

Annons

Kina beviljade på måndagen Kambodja bistånd och lån för sammanlagt 8,7 miljarder kronor och tackade samtidigt regeringen i Phnom Penh för att den deporterat 20 "kriminella" uigurer till Peking.

De 20 muslimska uigurerna hade flytt från den västra regionen Xinjiang efter oroligheterna där i juli, när nästan 200 människor dödades, och lyckats ta sig till Kambodja. Trots starka protester från FN, regeringar i väst och människorättsorganisationer sattes de sent i lördags på ett flygplan till Kina. Om mönstret från tidigare deportationer av uigurer till Kina upprepar sig, riskerar de tortyr och kanske avrättning.

Ingenstans att fly

Den kambodjanska regeringen hänvisade till landets egna lagar i motiveringen för deportationen, medan omvärlden fördömde beslutet som ett brott mot den internationella konventionen om flyktingar, som Kambodja har skrivit under.

Den uiguriska exilledaren Rebiya Kadir säger att deportationen återspeglar Kinas ökande dominans och inflytande i regionen. Hon anser att det kambodjanska beslutet "utan tvivel påverkades av enormt starka kinesiska påtryckningar, underbyggda av hundratals miljoner dollar i bistånd".

Regeringarna i länder i Kinas grannskap vill ogärna göra något som retar de kinesiska myndigheterna, vilket gör att uigurerna inte har någonstans dit de kan fly, säger Kadir.

Löfte bröts

En talesman för FN:s flyktingkommissariat UNHCR i Phnom Penh konstaterade att de kambodjanska myndigheterna "uppenbarligen" ställts under stark press att riva upp sitt tidigare löfte att seriöst ta ställning till uigurernas ansökan om flyktingstatus.

Deportationen är desto mer stötande i ett land som upplevt grov förföljelse under krigen och Röda khmerernas regim, och som mycket väl känner till värdet av flyktingskydd, sade talesmannen Christophe Peschoux.