Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40 gripna i stor dopningshärva

Omkring 40 personer greps i dag i en landsomfattande polisaktion mot dopningsbrott. Razzian är en av de största i sitt slag i Sverige.

Över 300 poliser deltog samt ett stort antal tjänstemän från åklagarmyndigheten, tullen, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. Aktionen var riktad mot en organiserad verksamhet och handel med dopningsmedel.

Vid aktionen greps 38 personer som var anhållna i sin frånvaro och ytterligare fem, sex som var på de platser vi slog till mot, säger Thomas Nilsson, operativ chef för den samlade aktionen som letts av polisen Sundsvall.

Syftet med aktionen var att gripa dem som handlade med dopningsmedel men razzian var också inriktad mot att säkra tillgångar och egendom som finansierats genom brott.

Vi har gjort fler än 40 husrannsakningar och är mycket nöjda, förklarade Thomas Nilsson.

Polisen har beslagtagit stora mängder dopningspreparat, pengar, dokument och datorer.

Vi kan inte berätta om storleken på beslagen med det är grovt dopningsbrott många gånger om, säger Marina Amonsson, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren.

De anhållna misstänks ha haft olika roller vid hanteringen av dopningsmedlen. De flesta är kroppsbyggare. En del har bara haft preparaten för eget bruk medan andra även smugglat in och sålt medlen.

Ingripandena skedde i Malmö, Göteborg, Stockholm, Karlstad, Örebro, Eskilstuna, Umeå, Örnsköldsvik och Sollefteå.