Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3D- glasögon ger djup i artiklarna

I dag lanserar Allehanda.se en ny webbplats i 3D. För den som använder 3D- glasögon kommer nyheterna att sticka ut på ett unikt sätt.
– Det här är en strategiskt viktig satsning, säger Henning Johannesson, nyhetschef på webben och ansvarig för projekt Hololens.

Sedan några år tillbaks har Mittmedia satsat hårt på digitalisering. Nu tar man steget ännu längre och gör om webbplatsen till 3D. För den som har 3D-glasögon kommer både bild, djup och ljusåtergivningen att bli bättre, oavsett om man läser på dator, läsplatta eller telefon, berättar Henning Johannesson. Glasögonen har även ett ljusreglage som kan användas för att mörka eller belysa det man vill.

– Med glasögonen kommer nyheterna fram på ett annat sätt än tidigare och läsaren får ett nytt djup i historien, säger Henning Johannesson.

3D effekten ger även ett nytt liv åt bilder och filmer och för den som tittar får upplevelsen av att det som händer på skärmen pågår i rummet där man befinner sig. I dag är de flesta biografer digitaliserade med möjlighet att visa 3D-film och Henning Johannesson är övertygad om att det går att applicera 3D även på webbplatser.

– Det här är egentlig en mycket enkel teknik och jag är förvånad över att ingen annan tidningskoncern har anammat 3D. Det är roligt att vi på Mittmedia är först ut med att erbjuda den här upplevelsen till våra läsare.

Bland Mittmedias 18 dagstidningar är Allehanda.se och Helahalsingland.se först ut med 3D-satsningen och från och med i dag är sajten 3D-anpassad, vilket innebär att man kan ta del av innehållet både med och utan 3D-glasögon. I uppstarten kan man även använda polariserade solglasögon för att få 3D-effekt på webbplatsen.

Egon Compunecker, medieforskare vid Umeå universitet, är positiv till Mittmedias satsning på 3D men menar samtidigt att det är lite av gårdagens teknik.

– I dag forskar man mycket på att kunna styra tekniken med hjärnan. I kliniska försök har man opererat in sensorer för musmarkören i hjärnan så att försökspersonerna kunde styra musmarkören med hjälp av tanken. Framtiden är att kunna vara en del av tekniken.

Alla prenumeranter kommer att få glasögon gratis, men tanken är att de så småningom ska säljas i webbshopen på allehanda.se. Glasögonen kan också beställas på 070- 395 13 21, men finns endast i begränsad upplaga.