Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

37-åring erkände uppsåtligt dödande

Annons

Den 37-årige man som åtalats för mord på sin 24-åriga sambo ändrade sin version när rättegången mot honom inleddes i Luleå på fredagen.

Han erkänner nu att han uppsåtligen dödat kvinnan med en slaktpistol.

Tidigare har han förnekat det och sagt att det varit fråga om oaktsamhet, säger Karin Hansson, åklagare i målet, till Sveriges Radio Norrbotten.

Mannen hävdar att gärningen var ett ögonblicks verk, begått under svår psykisk press. Åklagaren anser att dödandet var planerat, och alltså ska beskrivas som mord.

37-åringen dödade sin före detta sambo i slutet av augusti, samma dag som kvinnan fått besked om att hon fått vårdnaden om parets två gemensamma barn.

När hon begav sig till mannen för att hämta ett av barnen "svartnade det för ögonen" på mannen, enligt honom själv. Han gick och hämtade en slaktpistol i sin bil, satte den mot kvinnans nacke och avlossade den.

Mannens advokat, Thomas Bodström, försökte under rättegången visa på olika omständigheter som stödde mannens version att dödandet var oplanerat.

37-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte led av någon allvarlig psykisk störning när han dödade sambon. Däremot gör han det nu, enligt undersökningen.

Rättegången fortsätter på måndag.