Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 irakier gripna för kupplaner

Annons

Omkring 35 irakier, bland dem fyra generaler, har gripits på inrikesdepartementet, en del av dem anklagade för att planera en kupp.

Det skriver New York Times som citerar säkerhetskällor i Bagdad.

Gripandena har skett under de tre senaste dagarna och genomförts av elitförband som rapporterar direkt till premiärminister Nuri al-Maliki.

Säkerhetskällor uppger för tidningen att det finns avgörande bevis som binder de gripna till al-Awda, en grupp som anklagas för att vilja rekonstruera Baathpartiet, Saddam Husseins maktbas.

Tidningen citerar en högt uppsatt källa på inrikesdepartementet som säger att personer med koppling till al-Awda har betalat mutor till andra officerare för att rekrytera dem och att stora summor pengar har påträffats i räderna.

Men al-Malikis kritiker menar att gripandena är politiskt motiverade och anklagar premiärministern för att försöka befästa sin makt inför lokalvalen i januari.

En anonym polisman, som känner de flera av de gripna, säger att de är oskyldiga och att de arbetat länge i offentlig tjänst och har lite gemensamt med varandra, skriver tidningen.

Mer läsning

Annons