Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

31 gripna i Turkiet

Turkisk polis grep 31 människor, däribland åtta kurdiska borgmästare, i en gryningsräd på torsdagen med målet att komma åt kurdiska separatister, uppgav en lokal säkerhetskälla.

Källan uppger att polisen genomför en utredning riktad mot den förbjudna kurdiska separatistorganisationen PKK och grupper som sympatiserar med denna. Genomsökningen av misstänktas hem i 11 provinser ska vara en del av detta enligt källan.

Tillslaget är det tredje i sitt slag i år. Över 100 människor har redan åtalats i utredningen som leds av huvudåklagaren i Diyarbakir, den största staden i landets huvudsakligen kurdiska sydöstra del.

Bland torsdagens gripna var åtta borgmästare från städer med en kurdisk majoritet, som tidigare varit medlemmar av det nu inaktiva partiet DTP.

DTP förbjöds av landets högsta domstol för två veckor sedan på grund av beskyllningar om att det skulle ha kopplingar till PKK, en dom som väckt våldsamma kurdiska protester som tog två liv i sydöstra Turkiet.

Som en följd av förbjudandet av DTP har partimedlemmar i stället gått över till det nybildade Freds- och demokratipartiet.

PKK, som är listat som en terrorgrupp både i Turkiet och av många andra länder, tog till vapen 1984 med kurdiskt självstyre som mål.

Konflikten har sedan dess skördat 45 000 liv.

Rättsväsendets agerande skiljer sig i viss utsträckning från den linje som förs av regeringen, med målet att utöka kurdernas rättigheter med förhoppningen att det ska motverka PKK:s dödliga kamp.