Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300 gripna vid oroligheter i Iran

Annons

Fem personer ska ha dödats i sammanstötningar mellan polis och demonstranter i Irans huvudstad Teheran. Iransk polis uppger att 300 personer har gripits i samband med oroligheterna.

Enligt den reformsinnade nyhetssajten Jaras ska fyra personer också ha dödats i staden Tabriz i nordvästra Iran.

Det kommer även rapporter om sammanstötningar mellan polis och demonstranter i städerna Isfahan och Najafabad.

Den reformvänliga hemsidan Parlemannews uppger enligt Reuters att ett syskonbarn till oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi är en av dem som har dödats i Teheran.

Magnus Wernstedt, svensk ambassadör i Iran, var under söndagen i de centrala delarna av Teheran och bevittnade oroligheterna:

Jag såg brända motorcyklar och demonstranter som tuttar eld på sopcontainrar. Men säkerhetsapparaten är massiv med många poliser ute i staden, kravallpoliser på motorcykel och många civilklädda. Det är ovanligt med ett sådant säkerhetspådrag, säger Wernstedt till TT.

Miljontals Teheranbor är ute på gatorna och deltar i de stora religiösa processionerna som inleddes under annandagen. Hur många som demonstrerar är svårt att bedöma men det kan röra sig om uppemot 10 000, tror Wernstedt.

Uppgifterna om att demonstranter har dödats i oroligheterna överraskar honom inte.

Jag såg själv att polisen använde batonger och tårgas och jag kan tänka mig att det kan bli skottlossning i lägen där polisen bedömer att de håller på att tappa kontrollen, säger Wernstedt.

Utrikesminister Carl Bildt (M) oroas av rapporterna om oroligheterna i Iran.

Det är en stark oro för den ökande repressionen och som i grunden tyder på en instabilitet för regimen. Det här är någonting som vi har tagit avstånd från och fördömt vid flera tillfällen och det finns anledning att upprepa det i dag, säger Bildt till TT.

Socialdemokraternas Mona Sahlin säger i en skriftlig kommentar att händelserna i Iran oroar henne djupt.

"Ända sedan i våras har jag vid flera tillfällen haft kontakt med iranier både i landet och i exil som har kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter, inte minst i samband med det ifrågasatta valet. Deras kamp är fullständigt berättigad, och förtjänar vårt stöd och vår solidaritet. Dagens händelser visar en oacceptabel repression från myndigheterna. Det iranska folket måste kunna visa sitt missnöje i folkliga demonstrationer. Jag uppmanar de styrande i Iran att respektera mänskliga rättigheter och vill uttrycka mitt fulla stöd för de som kämpar för demokrati i Iran", avslutar Mona Sahlin.