Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30 miljoner ska ge skärgård i världsklass

Örnsköldsvik har en erkänt vacker skärgård, men den är föga tillgänglig. Det ska rådas bot på nu – med 30-miljonerprojektet "En skärgård i världsklass".

De faciliteter som finns är ofta väldigt slitna. Standarden är generellt sett undermålig och antalet båtplatser på tok för få. Och juvelen i kronan, Ulvön, har varit ett mörker i flera år.

– Så kan vi inte ha det. Vi måste utnyttja den fantastiska skärgård vi har, och tillgänglighet är en absolut förutsättning för att vi ska kunna utveckla besöksnäringen, säger Peter Holmqvist, näringslivschef på kommunen.

Kommunen satsar 7 miljoner kronor ur "stödpaketet" på 60 miljoner i projektet "En skärgård i världsklass". Med pengar från länsstyrelse, EU och Vägverket ska de 7 miljonerna "växlas upp" till 26,6.

– Ansökan har gått in till länsstyrelsen, och i maj kommer beslutet om vi får EU-pengar, säger Peter Holmqvist.

På UIvön görs den största satsningen, med nytt servicehus, nya trädäck som bildar en "kajpromenad, en ny flytbrygga, med mera.

– Hotellet genomgår ju en helrenovering nu, byggs både om och ut. Samtidigt renoveras Almagränd. Nu vill vi göra vårt för att ön ska bli den pärla den i grunden är, säger Peter Holmqvist.

Ansvariga ska träffa länsstyrelsen och Vägverket på tisdag för att sälja in projektet.

– Vi har som sagt väldigt stort hopp om att få stöd, men det är ju inte klart och vi vill stärka vår sak, säger Peter Holmqvist.

Blir det ändå nej kommer de 7 miljonerna att satsas på servicehuset på Ulvön, kajen där och en ombyggnation av Roro-kajen i inre hamnen.