Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30-årsjubileum för julspelet i Nätra kyrka

Sedan 30 år tillbaka har det varit tradition att varje julafton ha Julspel i Nätra kyrka och den här julen firades det extra med ett 30-årsjubileum, där närmare 600 hundra kyrkobesökare fick uppleva Julspelet fyllt med dramatik och en fantastisk uppbyggnad av koret med stallet, värdshuset och hur många änglar som helst. Roligast för alla barn var nog åsnan och kamelen som kom invandrande genom kyrkgången fram till stallet och mest spännande med soldaterna.

Det var prästen Lennart Kempe som tog med sig spelet från sin förra församling inspirerad av en julkalender som hade temat Att göra ett julspel. Tillsammans startade han upp det med barn- och ungdomsledarna i Nätra. Så de första åren hade man cirka 20 personer som deltog på julaftonen.

De första åren var Jesusbarnet en docka, men från 1996 blev det ett levande Jesusbarn, en baby som fick spela huvudrollen. Jesusbarnet hittades oftast bland de nydöpta spädbarnen eller som skulle döpas.

Så småningom växte deltagarantalet efter några år där konfirmander, barn- och ungdomsgrupper kom med, så spelet utökades upp mot 50-70 deltagare.

En del har varit med i spelet nästan alla år, några bara ett år. En del kommer från skolor över hela landet så lämpligt att de hinner vara med i genrepet. Två deltagare som varit med från första början är prästen Åke Noren och Linn Bodin.

Åke har spelat överstepräst och Linn har varit ängeln Gabriel med större vingar än alla andra där hon fått förklara för småänglarna varför hon har de större vingarna. Ibland har hon fått jaga småänglarna som förvirrat sig under spelet. En gång minns hon att hon fick fel på bilen men hann in precis när hon skulle sjunga solosången.

I spelet medverkar förutom soldater, får, herdar, änglar , Maria som i år spelades av Gerd Ahnström och Josef av Emil Nordfjell och det lilla Jesusbarnet av Linnea Carolyn, dessutom kejsar Augustus, ängeln Gabriel, Jesaja, Karollus, Översteprästen, de tre vise männen, Herodes och värdshusvärden. Mycket fin sång bland de medverkande och växelsång med publiken.

Spänningen är alltid stor veckorna före jul då ingen av huvudrollsinnehavarna får bli sjuk, då blir det näst intill katastrof. Recitatör var också denna jul Rode Olsson, som tillsammans med Linda Bergström och kantor Marianne Skoglund hållit i alla trådar för att allt ska funka intill sista stund.

Ingegerd Grimell

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel