Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30 000 ton radioaktiv aska till Älandsbro


Hemab kommer att ta hand om radioaktiv aska från Econovas anläggning i Överskog i Utansjö.
Det handlar om 30 000 ton som ska lagras vid Hemabs återvinningsanläggning i Älandsbro.
– Vi är försäkrade om att askan ligger under gränsvärdena och vi har en teknik som inte ska påverka närområdet, säger Hemabs vd Ingemar Forzelius.

Det har varit många protester mot verksamheten i Överskog, framförallt från närboende som varit oroade över verksamheten. På anläggningen finns aska från processindustrin i området som innehåller Cesium 137, en restprodukt för Tjernobylolyckan.

I slutet av november i fjol läckte det ut cesium från Econovas anläggning i Överskog. Detta gjorde att radioaktivt vatten med en halt av cesium som var fem gånger högre än Strålsäkerhetsmyndighetens riktvärde läckte ut i Skogssjön.

Efter den händelsen krävde Strålskyddsmyndigheten åtgärder att minska läckaget av Cesium 137. Kort efteråt kom beskedet att Econova lägger ned sin verksamhet och det att de måste transportera deponin till en säker plats.

Econova tog kontakt med Hemab i Härnösand om deras möjlighet ett att hand om deponin, totalt 50 000 ton.

Frågan hamnade på bordet hos Hemabs styrelse där man har stött och blött den under de senaste månaderna.

Det är framför allt Eva Goës (MP) vice ordförande i Hemabs styrelse som har ställt frågor när det gäller säkerheten.

– Nu känner jag mig helt trygg med att Hemab har full kontroll på hur deponin ska lagras. Den kan inte förstöra grundvattnet eftersom den kommer att helt inneslutas, säger Eva Goës.

Avtalet med Econova innebär att Hemab ska ta hand om totalt 30 000 ton aska. Mer än så har Hemab inte möjlighet att ta hand om.

– Vi har varit väl rustade för att ta emot material av den här sortens aska från andra anläggningar. Vi har egna kontrollprogram med provtagning av ytvatten och grundvatten, säger Joakim Nordkvist affärsområdeschef Återvinning.

Askan kommer att placeras under ett tätskikt bestående av en gummiduk samt ett jordlager som ska beväxas. Enligt Hemab finns det ingen risk att askan ska lakas ut och blandas med grundvattnet.

Hemab har gjort provtagningar av deponin som visar en radioaktiv strålning på i genomsnitt 1000 bequerel per kilo aska. Det är mindre strålning än vad som normalt finns i naturen. Det är lika mycket strålning som avges från granit eller vanligt kaffe.

Deponin kommer att placeras på ett speciellt område på återvinningsanläggningen. Strålskyddsmyndigheten är inkopplad.

– Myndigheten konstaterar vi har rutiner och mätprogram för att kunna hantera askan på ett säkert sätt, säger Ingemar Forzelius.

Enligt uppgift gör Hemab en bra affär, det nämns många miljoner kronor till bolaget.

– Vi och Econova kommunicerar inga siffror på grund av konkurrensskäl, säger Forzelius.

Kommunledningen i Härnösand är positivt inställd.

– Det är helt rätt att man nu tar itu med att hantera askan från Econova. För oss i kommunen och de boende i området är det en absolut självklarhet att en sanering genomförs på ett fullgott sätt, säger Amanda Lind, kommunalråd (MP).

– Jag kan känna mig stolt över att vårt kommunala bolag har tagit sig an detta viktiga arbete, säger hon.

Läs mer: Protester mot deponi

Läs mer: Lägger ned verksamheten

Läs mer: För höga halter cesium