Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30 000 demonstrerar i Köpenhamn

Enligt Köpenhamnspolisen har cirka 30 000 människor samlats med anledning av lördagens klimatdemonstrationer från Christiansborg i Köpenhamn, rapporterar AFP.

TT:s utsända berättar att det rådde folkfeststämning i samband att demonstranterna formerade sig och att det utöver demonstranterna står massor med åskådare längs demonstrationsvägen.

Jag brukar aldrig demonstrera och jag är inte med i någon miljöorganisation, men i debatten om klimatet vill jag visa mitt engagemang, sade en av demonstranterna, Köpenhamnsbon Nikolaj Olsen, som hade med sig sitt lilla barn i sin cykelkorg.

Även hans tillresta bekant Jerome Carey hade sitt barn i sin cykelvagn och Carey betonade att det "är viktigt att man är många och visar sin solidaritet".

På olika ställen runt om i Köpenhamn visiterar polisen utvalda personer på väg mot den stora klimatdemonstrationen. Även vid Christiansborgs Slotsplads där demonstranterna samlas genomförs visiteringar, rapporterar TT:s utsända.

En reporter och en fotograf från norska Dagbladet hörde till dem som stoppades. Polisen tog gasmasker och hjälmar ifrån dem.

Det är sinnessjukt och det medför en extra risk för oss i vårt arbete, sade reportern Torbjörn Grönning till nyhetsbyrån Ritzau.

Vid lunchtid hade sex personer anhållits, varav två för överträdelse av vapenlagen, en för haschinnehav och resten för överträdelse av polislagen.

Samtliga de 75 personer som greps i samband med fredagens demonstration har släppts, men några av dem har utvisats från Danmark.