Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3 500 jobb har försvunnit

Från Härnösand till Sundsvall. Så skulle man kunna sammanfatta utvecklingen inom jobbsektorn i Härnösand.

Till Sundsvall har det sedan 1990 flyttats ungefär 1500 jobb inom stat och landsting.

Totalt har Härnösand förlorat 3500 arbetstillfällen under en 25-årsperiod.

Försäkringskassan, Skatteverket, Åklagarmyndigheten, regionåklagarmyndigheten, Kronofogdemyndigheten, ledningen för arbetsförmedlingen, polisens länsledning samt sambandscentral och den verksamhet som tidigare fanns på Härnösands sjukhus. Här handlar det om närmare 1 500 arbetstillfällen.

När det gäller de statliga jobben så handlar det om ytterligare 1 500 jobb, en halvering sedan 1990. Förutom de tidigare nämnda arbetsplatserna kan vi ta bort 500 jobb från regementet KA5. Förra året bestämde också Kustbevakningen att stänga sin regionmyndighet i Härnösand.

På den privata sidan ser det lika mörkt ut.

1990 drog fabriken Hagraf (400 jobb) en sista suck på grund av att de inte klarade miljökraven. I samma veva gick verkstadsföretaget Convey teknik (100 jobb) i konkurs och lades ner. Kort efteråt kom nästa chockbesked när trucktillverkaren Kalmar Truck stängde Hernöverken (200 jobb).

Från 1990 har det också försvunnit ungefär 250 jobb inom media sedan tidningarna Nya Norrland och Västernorrlands Allehanda slogs ihop och blev Tidningen Ångermanland som senare slogs ihop med Örnsköldsviks Allehanda. Dessutom har Radio Västernorrland flyttat sitt huvudkontor till Sundsvall.

I slutet av 1990-talet stängdes Tobaksfabriken (100 jobb). För två år sedan var det en annan epok som gick i graven då Utansjö fabrik (250 jobb) upphörde med sin verksamhet.

Men det är inte bara mörker i Härnösand.

Det slutliga nettot blir lite bättre när man räknar in Trafikverket som har växt under motsvarande tid och etableringarna av flera callcenter, bland annat Comhem som numera är kommunens största privata arbetsgivare.

På länsstyrelsen, även det hotas av flytt, följer man utvecklingen framförallt när det gäller de statliga jobben. De senaste sju åren har Härnösand förlorat i genomsnitt 100 statliga jobb per år.

– Tyvärr har Härnösand blivit en förlorare, säger Lars-Gunnar Rönnqvist planeringsdirektör på Länsstyrelsen.

Varför?
– Det är en komplicerad fråga. I princip ser vi nu effekterna av urbaniseringen som innebär att statliga myndigheter växer i Stockholm. En period fanns det en decentraliseringsvåg då vi såg att statliga myndigheter flyttar ut från Stockholm till bland annat Sundsvall. Varför inget hamnade i Härnösand hänger samman med att kommunen inte är tillräckligt stor. Det är tråkigt eftersom Härnösand har en regional arbetsmarknad med Timrå och Sundsvall.

– Beskedet att Mittuniversitetet också lämnar Härnösand är förstås mycket tråkigt och allvarligt för kommunen Men att statliga jobb försvinner från Härnösand är inte bara ett problem för Härnösand utan också för grannorterna. Det pendlas från Härnösand till statliga jobb i Sundsvall men även den motsatta vägen. Det är ett problem för hela Västernorrland när statliga jobb lämnar länet, anser Lars-Gunnar Rönnqvist.