Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3 000 kr för att vara hemma med barnen

3 000 kronor kan den som har barn som inte går på dagis eller förskola få i månaden enligt beslut som kan tas på torsdag. Något som kan göra att dagisgrupperna blir större för att täcka kostnaderna.

Enligt en ny lag som börjar gälla första juli i år ska de kommuner som vill ha en möjlighet att ge ut vårdnadsbidrag. Detta ska vara till för de som vill vara hemma längre med sina barn och i Härnösand har majoriteten bestämt sig för att införa vårdnadsbidraget.

- Det här är en valfrihetsfråga. Vi anser att de föräldrar som vill ska kunna få möjlighet att ta mer ledigt med sina barn, säger Ingrid Flodin, ordförande i skolnämnden.

Vårdnadsbidraget gäller för barn mellan ett och tre år och kan som högst ge 3 000 kronor i månaden per barn. Kraven för att få ta del av bidraget är att barnet är folkbokförd i kommunen och bor tillsammans med den förälder som ansöker.

- Jag tycker inte att vårdnadsbidrag är bra. Det kommer inte att vara som en lön man kan leva på, säger Sig-Britt Ahl (s).

Förslaget beräknas landa på en summa av 900 000.

- Staten har beslutat om det här men kommer inte finansiera det, vilket betyder att pengarna måste tas från andra verksamheter och det kan leda till bland annat större grupper på dagis, säger Sig-Britt Ahl.JESSICA IVARSSON
0611-554800

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67