Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3 000 avlopp ska kontrolleras – största inventeringen i modern tid i Sollefteå

En gigantisk avloppsinventering har påbörjats i Sollefteå kommun.
3 000 enskilda avlopp ska inventeras och det här är första gången i modern tid som det sker i Sollefteå.

Enskilda avlopp är en benämning på alla typer av avlopp som är utförda där det inte finns möjlighet att ansluta avlopp till det kommunala avloppsvattennätet.

– Inventeringarna startar i kommunens nya vattenskyddsområden som ska fastställas under de kommande åren, säger Maria Söderlund, enhetschef vid Miljöenheten i Sollefteå.

Läs också: Bakterie i vatten vid Österåsens Hälsohem

De första resultaten var föga upplyftande. I ett område där 17 fastigheter berördes fick alla underkänt. Anläggningarna höll inte måttet utan nu måste var och en av fastighetsägarna vidta åtgärder.

– Generellt har man två år på sig att åtgärda bristerna. Innan besluten skickas ut kommunicerar vi självklart med berörda fastighetsägare så att de vet vad som förväntas, fortsätter Maria Söderlund.

Nu hoppas och tror man att resultaten av fortsatta inventeringen ska bli lite bättre i alla fall, men miljöenheten har kalkylerat med höga siffror när det gäller antalet underkända avlopp.

– Vi har faktiskt räknat med att 80 procent ska bli underkända och den uppskattningen har vi gjort utifrån de siffror som visar att vi inte får in mer än ungefär 30 nya tillståndsärenden per år.

Aldrig tidigare har detgjorts en så omfattande tillsyn av enskilda avlopp i Sollefteå kommun och de ärsist ut av alla kommuner i länet med att genomföra detta synnerligen omfattande arbete.

– Vi har stångats i många år för att resurser ska avsättas för det här projektet, men utan framgång. Fast nu kände vi att det inte fanns något annat val än att sätta i gång. Vi får ta resurser från andra områden.

Vad är det då som krävs för att ett avlopp ska vara ändamålsenligt?

Avloppsvattnet måste genomgå ytterligare rening än bara slamavskiljning och det har det funnits lagkrav på ända sedan 1969. För avloppsanläggningar där en toalett är kopplad ska anordningen ha slamavskiljning i tre steg med efterföljande rening. Med efterföljande rening menas exempelvis infiltration eller markbädd.

Men det här är någonting som det slarvas med, eller snarare många är inte medvetna om vilka regler som egentligen gäller:

– Många fastighetsägare känner helt enkelt inte till lagstiftningen, men de måste ju också ta ett eget ansvar och ta reda på vad som gäller. En anläggning är ju inte livsoändlig utan man brukar beräkna att den har en livstid på ungefär 30 år.

Läs också: Bajsbåt kan lösa avloppsproblem vid asylfartyget Ocean gala

Avloppsanläggningar med undermålig reningsförmåga kan släppa ut smittämnen och näring som riskerar att förorena sjöar, vattendrag och även dricksvattentäkter.

Kontrollerna av 3 000 enskilda avlopp i Sollefteå kommun beräknas alltså pågår i många år framåt:

– Det finns ju enrättviseaspekt i detta också. Vi behöver fortsätta tills alla enskilda avlopp har tillsynats så att alla fastighetsägare oavsett var i kommunen fastigheten ligger får samma krav på avloppsreningen, avrundar Maria Söderlund och påpekar att man kan höra av sig till miljöenheten via medborgarservice om man har funderingar eller vill göra om sitt avlopp.

Läs också: Miljöenheten kräver svar på läckaget vid Österåsens Hälsohem