Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

29-åring åtalas för hot mot GT

Annons

En 29-årig man åtalas, misstänkt för att ha sänt ett paket med en kniv och en Koran till tidningen GT och för att ha kastat ägg i tidningens lokaler.

Mannen åtalas för två fall av brott mot medborgerlig frihet, en ovanlig rubricering som åklagaren vill få prövad i rätten.

Jag påstår att han vid två tillfällen riktat hot mot personer på GT och Expressen som faktiskt styr innehållet i tidningen med bakgrund i deras arbetsuppgifter. För mig ser det ut som ett syfte att försöka påverka vad som skrivs och därigenom i det yttersta påverka yttrandefriheten, säger Ulrika Åberg.

Målsägande är bland annat GT:s chefredaktör Frida Boisen och Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen och ansvarig utgivare.

I december besökte 29-åringen, som enligt stiftelsen Expo är ledare för den antimuslimska organisationen Swedish Defence League, GT:s lokaler. Där ska mannen ha kastat ägg och efter han uppmanats att lämna platsen ska han hotat att komma tillbaka med kniv. I januari kom paketet till redaktionen, adresserat till Mattsson och Boisen, med citat från en krönika med rubriken "Sverige är ett rasistiskt land".

29-åringen har medgett att han låg bakom paketet men nekar till brott.

Mer läsning

Annons