Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

28 miljoner julkort i år

Annons

Postens första prognos visar att svenskarna kommer att ha skickat runt 28 miljoner julkort med posten i år.

Trots att sociala medier, sms och e-post numera är en naturlig del av våra kommunikationsvanor skickar ändå sju av tio hushåll fysiska julkort.

Det är en bit ifrån toppnoteringen på 1990-talet, då mängden julpost var mer än den dubbla, men ändå en siffra som Posten är nöjd med.

"Det är glädjande att traditionen att skicka julkort är så djupt rotad. Med 28 miljoner julkort i Sverige har vi ännu en gång fått ett kvitto på att den handskrivna hälsningen är mycket mer personlig än ett sms eller en uppdatering på Facebook", skriver Andreas Falkenmark, vd på Posten Meddelande Sverige, i ett pressmeddelande.

En förklaring till ökningen av mängden julkort med start på 80-talet skulle enligt Postens presschef Per Ljungberg kunna vara att familjekonstellationerna förändrats jämfört med föregående decennier:

Förr träffades man i större grupper på julen. Man bodde i närområdet och hade inte flyttat ut i samma utsträckning. Sedan blev familjerna fler och mindre.

För att hinna med att få ut alla julkort och e-handlade julklappar kommer brevbärarna gå en extra utdelningstur på lördagen.

Mer läsning

Annons