Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

28 000 personer i länet utan skydd

28 000 personer eller tio procent av Västernorrlands befolkning skulle vara utan skydd om krig utbröt. Detta då fler och fler skyddsrum avvecklas. Sedan 1997 har 3400 skyddsrum försvunnit i landet varav 111 i Västernorrland.

Varje år försvinner flera hundra och vart tionde år tusentals skyddsrum.

Men Västernorrland har långt ifrån sämsta siffran. Att 28 000 personer, tio procent av Västernorrlands befolkning, skulle få plats i skyddsrummen är tvärtom tredje bästa noteringen i landet. I Halland och Jönköping skulle inte ens hälften av invånarna rymmas om bomber skulle falla.

Förklaringen till avvecklingen är främst att det inte finns något egentligt krigshot mot Sverige. Men Gerd Högefjord, handläggare för skyddsrum, nämner en andra orsak.

- Många skyddsrum är helt enkelt för gamla, de är över 50 år. Inspektioner görs vart tionde år och de som inte klarar den läggs ner.


Läs mer i måndagens TÅ
PETTER STJERNSTEDT


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67