Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

275 miljoner kronor

275 miljoner kronor är kostnaden för att sanera vattnen inom Höga Kusten som är förstörda av regnbågsgödsel. Saneringskostnaden ökar för varje dag som dumpningen av regnbågsgödsel pågår. Kostnader för sanering av stränderna tillkommer. Gödsel är huvudprodukten (75 procent) vid odlingarna i våra vatten, regnbåge utgör 25 procent.

Om gödselmängden, baserat på fosforekvivalens enligt Jordbruksverkets hemsida, omräknas till kogödsel motsvarar det 945 kor som har gödslat Höga Kustens vatten. Under många år i följd. Och gödslingen fortsätter.

Saneringskostnaden 275 Mkr är baserad på uppskattad kostnad (50 Mkr) för sanering enbart av Omnefjärden. Det finns företag som tar hand om övergödningsämnena fosfor och kväve och de tar betalt per kvantitet.

Frågan är vem som skall betala. Miljöbalken säger att den som skitar ner skall betala. Om regnbågsodlarna inte vill eller kan betala, vem skall då betala? Blir det som vanligt vi skattebetalare som torskar?

Centerpartiets minister Eskil Erlandsson borde svara först av alla eftersom det är han som sedan många år visade att han villigt övertar all regnbågsgödsel som Åland inte längre ville befatta sig med.

Vi frågade i ett brev till dåvarande miljöministern Andreas Carlgren om Miljöbalken kan skydda vårt badvatten. Andreas Carlgren svarade aldrig. Men Eskil Erlandsson svarade efter ett kvartal. Hans svar var god dag yxskaft vilket visar att han struntar i Höga Kustens badvatten.

Nuvarande miljöminister Lena Ek har i en interpellationsdebatt visat att även hon struntar i Höga Kustens badvatten.

Det gör även de socialdemokratiska beslutsfattarna i Kramfors kommun. Kommunen tillstyrker att saneringskostnaden skall öka ännu snabbare genom att öka mängden regnbåge som odlas.

Vi som älskar havsbad och skulle vilja bada i Höga Kustens vatten väljer knappast att rösta på Centern eller Sossarna. Men tyvärr är även andra partier synnerligen otydliga. Hur stor skall saneringskostnaden bli innan ökningen stoppas, det vill säga innan dumpningen av regnbågsgödsel stoppas?

Kommer något parti att ge besked?

Dag Sjögenbo

Aktiv i föreningen Rädda Höga Kusten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel