Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

27 vargar får skjutas nästa år

Naturvårdsverket har beslutat att 27 vargar får skjutas i licensjakt under perioden 2 januari-15 februari. Det motsvarar drygt 10 procent av vargstammen, enligt ett pressmeddelande.

Anledningen är ett nytt beslut från riksdagen som syftar till att öka acceptansen för rovdjur. Vargstammen ska balanseras på maximalt 210 djur.

Tilldelningen baserar sig på vargstammens spridning i landet. Det innebär att en tredjedel går till Värmland respektive Dalarna, som får 9 vargar var i jaktkvot. Västra Götalands, Örebro och Gävleborgs län tilldelas dessutom tre vargar vardera.

Svenska Jägareförbundet välkomnar beslutet.

"Äntligen får vi ett beslut som visar på en ökad förståelse för dem som bor och lever med varg i sin vardag", säger ordförande Torbjörn Lövbom, enligt ett pressmeddelande.

Vid den senaste inventeringen fanns det totalt mellan 182 och 217 djur i Sverige. Över 10 000 jägare har nu registrerat sig hos Naturvårdsverket för att få möjlighet att jaga varg.