Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

27 läkare: Populistisk åtgärd att sparka Leif Israelsson – vi accepterar inte att vården försämras

I Region Västernorrland har kliniken för kirurg, urolog och öron, näsa, hals (ÖNH) i Sundsvall med all rätt framställts som ett föredöme. Kliniken har lyckats att uppfylla upprepade sparbeting med bibehållen kvalitet. Personalen har stannat trots att vi fått arbeta hårt och vi har kontinuerligt utbildat nya specialister vilket gjort att bemanningen i Sundsvall hela tiden varit god där andra enheter ekat tomma.

Att vi lyckats där många andra misslyckats har till stor del varit tack vare att verksamhetschef Leif Israelsson sedan 2003 stått för ett stabilt och konsekvent ledarskap.

I regionen har vi tidigare haft tre kliniker som fungerat som separata enheter helt utan samarbete. Detta ekonomiskt och strukturellt icke fungerande system omvandlades 2015 till länsklinik för att säkerställa att vården i regionen skulle gå att genomföra.

ÅLF i synnerhet har tillåtits vara Läkarförbundets röst trots att vi har två föreningar i länet där MLF, Medelpads läkarförening, skall representera våra intressen.

Läs också: Leif Israelsson får sparken som länsverksamhetschef för kirurgin

Leif Israelsson fick av den dåvarande landstingsledningen uppdraget att slå samman tre enheter som arbetat under helt olika förutsättningar. Örnsköldsvik och Sollefteå hade stora underskott av specialister och är sedan många år totalt beroende av stafetter. Man hade mycket högre omkostnader för att leverera vård än Sundsvall som uppfyllt de ökade behov som uppkommit utan behov av ökade resurser och med ekonomisk besparing.

Sundsvallsläkare har under våren hjälpt till att bemanna Örnsköldsviks sjukhus. Detta har dock varit en temporär lösning och är inget som är hållbart framledes. Vi behövs i Sundsvall.

Under lång tid har det drivits opinion mot Sundsvall och Leif Israelsson. Detta har skett via gräsrotsrörelser, politiska partier samt via ÅLF, Ångermanlands läkarförening. ÅLF i synnerhet har tillåtits vara Läkarförbundets röst trots att vi har två föreningar i länet där MLF, Medelpads läkarförening, skall representera våra intressen. Här har Läkarförbundet inte fullgjort sina förpliktelser då de tillåtit en delförening verka direkt mot sina övriga medlemmar i regionen.

Under förra veckan kom beskedet att Leif Israelsson trots sitt utmärkta ledarskap fått avslutat chefsförordnande utan förvarning och utan att få chansen till en strukturerad överlämning till kommande chefer. Helt klart är att detta är politiskt drivet och ett försök att inför valet rädda röster. Vi står nu utan länsklinikchef på grund av en populistisk åtgärd. Vi fruktar att verksamheten i Sundsvall ska komma att försämras i hopp om att rädda kirurgin på andra sjukhus i länet.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: Pensionerade klinikchefen: "Vi har en kirurgisk sjukvårdskris"

Vi vill med denna debattartikel meddela att Sundsvalls läkare inom verksamhetsområdet kirurgi, urologi samt ÖNH inte kommer acceptera att sjukvården i regionen försämras. Den kirurgverksamhet som fungerar bra i Sundsvall får ej äventyras om man vill ha kvar en fungerande vård för alla regionens invånare.

Vi står dock redo att möta de utmaningar som väntar tillsammans med våra kollegor på de andra sjukhusen i regionen. Den enda möjligheten för upprätthållandet av en fungerande vård är samarbete inom samma organisation och att inte rasera den fungerande verksamhet vi har i Sundsvall.

Klas Sjöström, Ida Nygren, Johan Moberg, Anna Burman, Michael Johansson, Anton Norgren, Fredrik Tempé, Thomas Eriksson, Mattias Tell, Maria Fransson, Malin Lundberg, Jonas Wallinder, Sandra Axelsson, Anne Opel, Alfred Janson, Mark Testroote, Andreas Frånberg, Maria Walldén, Jonatan Tollow, Gustaf Hägglund, Christian Arns, Oskar Hedin, Ida Björklund, Meisam Lund, Daniel Millbourn, Yucel Cengiz, Ming Chu

Läkare anställda inom verksamhets område kirurgi, urologi och ÖNH, Region Västernorrland

Läs också:

► [+] Problemen vid kirurgin i Ö-vik bakom beslutet att sparka chefen: "Vågar inte lita på att han ska klara uppdraget"

[+] Glenn Nordlund (S) kritisk till hanteringen av kirurgin i Örnsköldsvik: "Det är inte acceptabelt"

[+] Läkarförening välkomnar chefsbyte i kirurgin: "Om man inte vidtar de åtgärder som behövs då behöver man byta ut ledningen"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel