Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24 000 operationer i onödan

Annons

Dödligheten i cancer och hjärtinfarkt minskar. För bröstcancer har femårsöverlevnaden stigit till nära 90 procent, visar en stor hälsostudie från Socialstyrelsen och SKL som jämför vården i landstingen. Däremot ökar dödligheten i lungcancer och levercirros bland kvinnor med låg utbildningsnivå. Kostnadseffektiviteten brister ordentligt här och där i landstingen.

"Ett exempel är artroskopi i knäleden, då man tar bort meniskvävnad vid artros, som enligt flera studier helt saknar bevisad effekt. Trots det rapporterades över 24 000 operationer förra året och störst var andelen i Stockholm", skriver Socialstyrelsen i rapporten.

Rapporten visar på stora regionala skillnader vad gäller kvaliteten på till exempel njursjukvård, behandling av benskörhet, gynekologiska cellprov och barn- och ungdomspsykiatri. Även patienternas förtroende för vården varierar kraftigt - hallänningar är mest nöjda, de som bor i Västernorrland är minst nöjda.

Flickor som fötts under de senaste åren förväntas genomsnittligt leva 83,4 år och pojkar 79,4 år, en ökning för båda könen och en liten utjämning dem emellan. Skillnaderna mellan könen var som störst i mitten av 1970-talet då kvinnor genomsnittligt levde 6,2 år längre än män. På kommunnivå är variationerna stora. Kvinnor lever längst i Båstad (86 år) och kortast i Älvdalen (80). För män är skillnaden hela 8,4 år mellan Danderyd (83) och Ljusnarsberg (74,6).

Mer läsning

Annons