Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2009: Noomis och dokumentärens år

Tre ord kan sammanfatta det starka svenska filmåret 2009:

Dokumentärer, tystnad och Noomi.

Den svenska filmens 2009 började som det slutade: Med hajpade svenska juldagspremiärer som inte riktigt ville leverera.

På årets första topplista låg "Allt flyter" på en blygsam sjätteplats, och på dess sista misslyckades "Göta kanal 3 - Kanalkungens hemlighet" med att peta ner "Avatar" från förstaplatsen med en premiärpublik en bra bit under hundra tusen besökare.

Men 2009 kommer ändå att gå till filmarkivet som ett stort skördeår. I mitten av december gick Filminstitutet ut med de preliminära besökssiffrorna och slog fast att det var rekord på gång: Aldrig under hela 2000-talet har så många sett svensk film på bio som nu.

"Millennium"-året

Enklast förklaras succén av "Millennium"-trilogin. De två första Stieg Larsson-filmatiseringarna "Män som hatar kvinnor" och "Flickan som lekte med elden" var de mest sedda filmerna under januari till november och "Luftslottet som försvann" gjorde sitt till med fina besökssiffror. Årets svenska filmansikte var tveklöst Noomi Rapace i rollen som Lisbeth Salander.

Men trots bullret från "Millennium"-serien var 2009 tystnadens år i svensk film. "Flickan", "Man tänker sitt", "H:r landshövding", "Hälsningar från skogen" och i viss mån "Apan" är alla filmer som snarare lyssnar inåt än försöker få uppmärksamhet genom att larma och göra sig till. Man kan inte tala om publiksuccéer, men de vann kritikernas hjärtan och bidrog till att svensk film efter några magra år åter uppmärksammades internationellt.

Sammanlagt vann 56 svenska filmer 150 priser på festivaler världen över. Ett bakslag jämfört med 2008 då det blev 92 priser men ändå väl godkänt.

Dokumentärerna lyste

2009 var också dokumentärernas år. Nahid Perssons "Drottningen och jag" om Irans exildrottning Farah Diba var den mest sedda svenska dokumentären på trettio år medan "Bananas" och "Videocracy" båda skapade stora internationella debatter - "Bananas" till och med en domstolsprocess.

Slutligen tre premiärer att se fram emot när nyårsraketerna regnat sina tungmetaller över det nyfödda 2010:

"Puss": Johan Klings andra långfilm efter hyllade "Darling". Gustaf och Alexander Skarsgård i rollistan.

"Miss Kicki": Pernilla August glimrar i känslig debutfilm som till största delen utspelas i Taiwan.

"Medborgare, god afton - en film om Cornelis Vreeswijk". Hur ska norske Turbonegrosångaren Hans-Erik "Hank von Helvete" Dyvik Husby klara att gestalta Cornelis på svenska?