Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2009 dystert för ryska rättigheter

Ryssland upplevde en allvarlig försvagning av mänskliga rättigheter 2009 trots löften om motsatsen från president Dimitri Medvedev, meddelade människorättsorganisationen Human rights watch i en ny rapport som offentliggjordes på onsdagen.

Mord på aktivister har haft en hårresande effekt på arbetet för rättighetsadvokater och övergreppen i Tjetjenien har fortsatt trots att det officiellt hetat att Ryssland avslutat sin decennielånga "antiterroroperation" där, fastslår organisationen.

De bistra slutsatserna kom trots liberal retorik och vissa modesta reformer under president Medvedev. Han tillträdde 2008 men ses fortfarande allmänt som mindre mäktig än sin föregångare, nuvarande premiärministern Vladimir Putin.

"De skamlösa morden på minst fem människorättsaktivister och våld och trakasserier av flera andra markerade ett allvarligt förfall av klimatet för mänskliga rättigheter i Ryssland. Denna chockerande utveckling stod i skarp kontrast till viss positiv retorik från president Dimitri Medvedev, erkännandes det civila samhällets vikt", hette det.

Rapporten nämnde särskilt morden på advokaten Stanislav Markelov och reportern Anastasia Baburova som sköts till döds i Moskva i januari 2009, samt kidnappningen och mordet av den framträdande människorättsaktivisten Natalia Estemirova i Tjetjenien i juli.

Två nationalister greps i november för morden i Moskva medan det i Tjetjenien förblir olöst trots att rättighetsaktivister beskyllt den lokala Moskva-stödda och Ramzan Kadyrov-styrda lokala ledningen i Tjetjenien.