Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2009 dystert för Afrika-journalister

Annons

Somalia och Eritrea var de farligaste länderna i Afrika för journalister 2009, uppger organisationen International Federation of Journalists i en ny rapport, och anser att förra året var ett av de svåraste hittills för journalister på kontinenten.

Eritrea och Somalia identifierades som de mest hotfulla platserna för journalister i Afrika, sade Jim Boumelha, ordförande för organisationen.

Enligt den Brysselbaserade organisationen dödades 13 journalister och 32 fängslades på kontinenten under året som gick. Nio dödades av beväpnade gärningsmän i konflikthärden Somalia och 19 hölls isolerade i Eritrea.

Året 2009 var en av de svåraste för pressfriheten på den afrikanska kontinenten, sade gruppen i en rapport.

Fyra journalister, däribland två eritreaner som fängslades vid den etiopiska invasionen i Somalia 2006, sitter fortfarande i fängelse i Etiopien, uppger rapporten.

Boumelha, som presenterade rapporten i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i samband med samtal med representanter för Afrikanska Unionen och Etiopien, uppmanade dessa att underteckna en FN-resolution som uppmanar stridande parter att förhindra övergrepp mot journalister.

Torsdagen innebar den 3042:a dagen i fångenskap för den svenske journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad i Eritrea för att ha utövat sitt yrke där.