Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2009 dystert för Afrika-journalister

Somalia och Eritrea var de farligaste länderna i Afrika för journalister 2009, uppger organisationen International Federation of Journalists i en ny rapport, och anser att förra året var ett av de svåraste hittills för journalister på kontinenten.

Eritrea och Somalia identifierades som de mest hotfulla platserna för journalister i Afrika, sade Jim Boumelha, ordförande för organisationen.

Enligt den Brysselbaserade organisationen dödades 13 journalister och 32 fängslades på kontinenten under året som gick. Nio dödades av beväpnade gärningsmän i konflikthärden Somalia och 19 hölls isolerade i Eritrea.

Året 2009 var en av de svåraste för pressfriheten på den afrikanska kontinenten, sade gruppen i en rapport.

Fyra journalister, däribland två eritreaner som fängslades vid den etiopiska invasionen i Somalia 2006, sitter fortfarande i fängelse i Etiopien, uppger rapporten.

Boumelha, som presenterade rapporten i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i samband med samtal med representanter för Afrikanska Unionen och Etiopien, uppmanade dessa att underteckna en FN-resolution som uppmanar stridande parter att förhindra övergrepp mot journalister.

Torsdagen innebar den 3042:a dagen i fångenskap för den svenske journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad i Eritrea för att ha utövat sitt yrke där.