Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200 segrar för Järvsöfaks

Annons

Världens bästa kallblod Järvsöfaks nådde ännu en drömgräns på söndagen när han tog seger nummer 200.

Han är helt otrolig och jag kan inte hitta ord för vad han betytt för mig, sade tränaren Jan-Olov Persson med glädjetårar i ögonen.

Järvsöfaks är inne på sin sista tävlingsmånad. Den 31 december faller han för åldersstrecket - 15 år.

Jan-Olov Persson har förstås haft siktet inställt på att nå 200 segrar. En drömgräns som ingen annan svensk travhäst lär uppnå igen.

Det var lite pressat läge eftersom "Faksen" bara hade två lopp kvar i december. Men på Umåker, i den 233:e starten, kom den efterlängtade segern.

Det känns otroligt skönt och "Faksen" är fantastisk. Han kanske inte är lika bra som tidigare, men han tycker att det är lika roligt att tävla. Och han älskar att stå i vinnarcirkeln och visa upp sig, sade Persson.

Sista starten för Järvsöfaks blir på Rommetravet den 28 december. Men han lär inte bli sysslolös när tävlingskarriären är över. Han kommer att fortsätta sitt framgångsrika arbete som avelshingst där han redan har över 700 avkommor i Sverige och Norge.

Det glädjer mig väldigt mycket att han är en så bra avelshingst. De som var tvåa och trea efter mig i dag var båda söner till "Faksen", sade Persson och skrattade.

I samma lopp gjorde Järvsöfaks värste konkurrent genom alla år, Nordgubben, sin sista start. Jämngamla har de kämpat sida vid sida, men Nordgubben nådde bara dött lopp som bäst i Bollnäs den 5 april 1998.