Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200 miljoner till pensioner

Härnösands kommun satsar nu 200 miljoner kronor på att bygga upp en egen pensionsstiftelse. Hälften av de pengar som kommunen fått genom försäljningen av sina fastigheter går nu in i stiftelsen.

Att pengar bland annat skyller användas för pensioner har varit känt. Men att man nu bestämt sig för att starta en egen pensionsstiftelse är helt nya tankar. Genom stiftelsen låser man pengarna. Och genom att välja en stiftelselösning vill kommunledningen att kommunen i egenskap av arbetsgivare och kommunens anställda ska kunna ta ett gemensamt ansvar för dessa pengar.

Om man i stället valt en försäkringslösning skulle kommunen inte kunna påverka var pengarna placeras.

En anledning till att man tittat på en stiftelse är att Sveriges kommuner och landsting under lång tid valt denna lösning. En pensionsstiftelse gäller inte under stiftelselagen utan under tryggandelagen vilket under lättar administrationen av stiftelsen för kommunen.

Sedan blir det pensionsstiftelsen som ska ansvara för de pensionsförpliktelser som Härnösands kommun har till sina anställda eller deras efterlevande. Målsättningen är att den nya stiftelsen ska komma igång redan till 2008. Kommunens ekonomichef Göran Andersson vill att kommunen sedan fortlöpande ska sätta av pengar till stiftelsen som motsvarar hela eller delar av pensionsskulden.

Frågan kommer att behandlas av kommunledningen i kommunstyrelsens arbetsutskott vid sitt nästa sammanträde.LENNART LUNDBERG
070-663 48 60