Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200 kan mista jobbet i Härnösand

Ungdomars skola, barnens mat, flyktingarnas tolkar och äldres boende. Nu börjar det bli klart vilka verksamheter som kommunen vill ska drivas i annan regi än kommunal. Detta innebär att 200 kan mista jobben när verksamheter privatiseras.

De olika förvaltningarna har funderat och lagt fram sina förslag på vad som man inte vill driva själv. Det handlar om fler än 200 personer som omfattas av satsningen på alternativa driftsformer vars kommunala arbetstillfällen nu är på väg att försvinna.
Allehanda media har tidigare presenterat alla utredningar om hur man ser på frågan principiellt. Men nu står många konkreta kommunala verksamheter på listan över vilka som ska ut på entreprenad redan nästa år.
Men exakt vad detta innebär för kommunens ekonomi vet man inte.
Den politiska viljeinriktningen är att ett flertal verksamheter skall drivas i alternativa driftformer, vilket medför att kostnaderna kommer att flyttas från lönekostnader till tjänster. Hur stor denna effekt kommer att bli under budget och planeringsperioden är svår att bedöma, skriver kommunen i budgethandlingen.
Det handlar bland annat om skolmaten. Kostenheten levererar dagligen närmare 6000 portioner mat till skolelever och vuxna i Härnösands kommun. Mottagare är kommunens förskolor, grundskolor, fritids, gymnasium, äldreboenden, hemtjänsten, Härnösands kommun och Landstinget. Inom kostenheten arbetar i dagsläget ett 70-tal personer som är utspridda på tre tillagningskök och 50 mottagningskök.

Nästa verksamhet som ska ut på entreprenad är kommunens IT-avdelning. Det handlar om ungefär tio personer. Att man vill entreprenadisera IT har också diskuterat länge. bland andra använder sig Timrå kommun av ett bolag för IT-tjänsten men i exempelvis Kramfors anser man att det är bra att has kontroll över verksamheten och driva den i egen regi.
Från arbetslivsnämndens område har bestämt sig för att börja med tolkförmedlingen och samhällsnämnden mätverksamheten. Mättekniker har tidigare utbildats i Härnösand och på senare år i Kramfors.LENNART LUNDBERG
070-663 48 60