Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200 demonstranter gripna i Köpenhamn

Annons

200 personer har gripits i Köpenhamn, efter nya klimatdemonstrationer i den danska huvudstaden. TT:s utsända beskriver stämningen som aggressiv.

Ett demonstrationståg på några hundra personer satte sig under förmiddagen i rörelse från Triangeln i norra Köpenhamn mot Nordhamnen. Enligt flygblad som delats ut bland demonstranterna är planen att "blockera verksamheten" vid hamnen. I tåget fanns en lastbil med flak som enligt polisen var lastad med gatsten. Demonstrationståget i Köpenhamn stoppades och omringades av polisen utanför Österport station, som nu har börjat gripa människor.

Det stora medieuppbådet motades bort av polisen när gripandena började, säger TT:s utsända.

Det är lite galet det här. Det är en laglig demonstration och de griper folk helt utan anledning. Det är inte okej, säger Nina Restorff, en av demonstranterna på plats.

Polisens mediecenter uppgav senare att uppskattningsvis 200 personer gripits.

Orsaken var lasten på högtalarbilen där polisen hittade stenar och andra kastföremål. Aktionen beskrevs som "administrativa gripanden" som ibland görs av ordningsskäl.

Polisen understryker att ingen människa skadats under demonstrationen eller gripandena och att ingen materiell förstörelse har förekommit.

Den danska polisen hade i morse släppt 948 av dem som greps efter lördagens jättelika klimatdemonstration i den danska huvudstaden. Ytterligare 18 personer hölls då fortfarande kvar i fängsligt förvar. Dessa hade enligt vad polisen uppgav för den danska nyhetsbyrån Ritzau inte förhörts ännu. Det var inte känt vilken ålder de gripna hade, inte heller vilka länder de kom från.

Gårdagens stora demonstration samlade tiotusentals människor och beskrevs i huvudsak som en stor folkfest. Men den danska polisen fokuserade på en grupp mestadels svartklädda unga demonstranter i slutet av tåget. När några av dem började att kasta sten och maskera sig gjorde polisen en kniptångsmanöver och skiljde dem från resten.

I ett slag greps uppåt 400 personer och många av dem var helt oförstående. Totalt frihetsberövades närmare 970 personer och många tvingades sitta i timtal på de iskalla gatorna i väntan på att bli bortförda.

Polisen har överreagerat, sade Knud Vilby, talesman för arrangören 12 december-initiativet.

Chefspolisinspektör Per Larsen sade till tidningen Politiken att vissa helt oskyldiga människor kan ha gripits, vilket han beklagade, men såg som oundvikligt.