Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20-åringen åtalad för mordförsök

Den 20-åring från Sollefteå som i slutet av januari sköt en 65-årig man i halsen och hotade hans hustru har nu åtalats. Ynglingen åtalas för försök till mord samt grovt hemfridsbrott och olaga hot, grovt brott.

Om 20-åringen fälls för brotten, som han erkänt, riskerar han ett flerårigt fängelsestraff. Bara grovt olaga hot kan ge upp till fyra års fängelse.

Å andra sidan innebär hans låga ålder att han är berättigad till så kallad straffrabatt. En fälld brottsling under 18 år får en viss rabatt och är man under 21 år en något lägre rabatt.

- Det brukar grovt uppskattat handla om en tredjedel av straffet. Får man 6 år så blir det fyra år, förklarar kammaråklagare Lisa Eriksson.

Men påföljden hänger helt på vad den rättspsykiatriska undersökningen kommer fram till. I samband med att 20-åringen häktades i början av februari genomfördes först en liten sinnesundersökning.

Den gav upphov till misstanken att den häktade lider av en allvarlig psykisk störning och sedan några veckor befinner sig mannen på rättspsykiatriska enheten i Huddinge för en stor undersökning.

Läs mer i fredagens TÅ.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68