Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20-40 vargar ska skjutas i vinter

Annons

Jägarna kommer troligen att få skjuta mellan 20 och 40 vargar i Sverige den kommande vintern.

Det blir den första allmänna licensjakten på varg i landet på 45 år.

Nivån på 20-40 djur är vad forskarna rekommenderar. Men de säger samtidigt att det är omöjligt att få till en perfekt avskjutning.

Jakten, som kommer att ske i form av licensjakt, är ett resultat av de beslut som regering och riksdag fattade i oktober i år, och som innebär att vargstammen i landet inte får överstiga 210 djur. Den nuvarande stammen ligger ungefär på den nivån.

Att vi får ett tak är unikt. Det innebär att vi ska reglera stammen, vilket är oerhört svårt. Det har vi inte lyckats med med någon djurart i Sverige tidigare, säger Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

Liberg redogjorde för problemen vid ett särskilt vargjaktsseminarium i Jägareförbundets regi på Öster Malma i Sörmland.

Jakten beräknas starta i början av januari. Alla vargar är berörda förutom nya, genetiskt värdefulla invandrare österifrån och deras avkomma. Dessa förblir fredade.

Naturvårdsverket ska ta beslut om kvoten i mitten av december, och kommer sannolikt att hålla sig inom den rekommenderade nivån på 20-40 djur, fördelade på varglänen Västra Götaland, Värmland, Dalarna, Örebro och Gävleborg.

Regeringens förhoppning är att vargjakten, som är minst sagt kontroversiell, ska minska konflikten mellan naturvården och lokalbefolkningen.

Det gäller nu att visa att det här fungerar. Det är en trovärdighetsfråga för jägarna. Detta innebär inte att det är fritt panga ute i buskarna, säger Robert Andrén, departementsråd på Jordbruksdepartementet.