Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2,6 miljoner satsas på flyktingars svenska

Härnösands kommun är nu beredd att gå vidare för att flyktingar ska lära sig svenska på arbetsplatser. Kommunen söker pengar från EU:s socialfond, EFS-rådet för mellersta norrland.

Härnösands kommun har sett att svenskundervisningen inte fungerar för alla flyktingar som kommer till Härnösand. Många SFI-elever fastnar i studierna och utvecklar inte sitt språk tillräckligt för att kunna gå ut i arbetslivet.

Lösningen på detta är enligt Härnösands kommun att eleverna ska lära sig svenska ute på olika arbetsplatser. Genom att man både använder klassrumsinlärning och praktik på arbetsplatserna räknar man med att resultatet kommer att bli betydligt bättre. Dessutom är steget ut på arbetsmarknaden närmare när eleverna redan finns ute på olika arbetsplatser.

En svaghet hos projektet som man hoppas att övervinna är attityder hos deltagarna. Men för att det hela ska kunna fungera måste man ta hänsyn till avhopp, kulturella mönster och elevernas familjesituation. Det är meningen att Khosrow Razavi som nu jobbar som lärare på Härnösands gymnasium ska vara projektledare.

Projektet kommer att kosta cirka 2,6 miljoner under en treårsperiod.

/Allehanda.se