Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2 500 nya poliser på gatorna

Omkring 2 500 nya poliser på gatorna ska bli mer synliga, förhindra brott och öka tryggheten i samhället enligt en ny handlingsplan.

- Gammal skåpmat, säger avhoppade polisprofessorn Leif GW Persson om den nya satsningen.

Rikspolisstyrelsen (RPS) har tagit fram en handlingsplan på tio punkter för att polisen ska bli mer synlig och närvarande hos människorna. En av punkterna går ut på att fler poliser och mer tid ska satsas på yttre tjänst.

Omkring 4 000 nya poliser slussas inom de närmaste två åren ut på landets polismyndigheter. Med hänsyn till pensionsavgångar blir tillskottet 2 500 nya poliser som nästan uteslutande ska sättas i yttre tjänst.

De ska bland annat patrullera till fots, cykla eller åka bil på tider och platser där de flesta brott begås. Det handlar framför allt om kvällar och helger.

För att arbetet ska bli mer effektivt ska poliserna i yttre tjänst påbörja en utredning direkt på brottsplatsen genom tekniska undersökningar och förhör.

- Vårt mål är att hälften av alla poliser ska arbeta i yttre tjänst. Satsningen är en av de största reformerna inom polisen på flera år, säger nye rikspolischefen Bengt Svenson.

Den nyligen avhoppade polisprofessorn Leif GW Persson är inte imponerad av polisens nya satsning.

- Det är bra att polisen vill bli mer synlig men det här är bara gammal skåpmat som man tjatat om i 20 år. Nya poliser som tillkommer tillför inget nytt i den yttre tjänsten utan ersätter bara andra, säger Persson.

Rikspolischefen Bengt Svenson betonar att polisen ska bli mer tillgänglig för allmänheten, även för människorna i glesbygden. För polisen i exempelvis Västerbottens län, som har den lägsta brottsligheten i landet, innebär satsningen inte direkt fler fotpatruller.

- Det handlar om att jobba aktivt med bland annat trafikkontroller. Då får vi möta människorna, kolla deras nykterhet men vi ges även möjlighet att kunna avslöja tjuvar som åker bil, säger Micael Lindahl, chef för operativa avdelningen vid polisen i Skellefteå.KJELL RYNHAG/TT